nieuws

Artsen in ziekenhuizen voeren actie voor beter pensioen

Weinig operaties en afspraken dinsdag in zes ziekenhuizen
Weinig operaties en afspraken dinsdag in zes ziekenhuizen
In zes ziekenhuizen in onze regio voeren de medisch specialisten dinsdag actie vanwege een ruzie over pensioengeld. De poliklinieken zijn dicht, afspraken gaan niet door en er wordt niet geopereerd.
In het Franciscus Gasthuis, Ikazia en Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam), het Vlietland (Schiedam), het Beatrix Ziekenhuis (Gorinchem) en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis (Dirksland) draaien de specialisten een zondagdienst. Alleen de artsen die in dienstverband zijn doen mee.
Volgens specialist Rob van der Heijden van het Vlietland in Schiedam merken de patiënten er weinig van. "De Eerste Hulp en bijzondere poliklinieken, zoals de kankerzorg, gaan gewoon door." Ook de patiënten die zijn opgenomen, krijgen gewoon zorg.

Pensioen

De artsen voeren actie vanwege de bezuinigingen op de pensioenen. Sinds 1 januari 2015 zijn de regels over de opbouw van pensioen veranderd. Daardoor kunnen de specialisten niet meer fiscaal gunstig pensioen opbouwen over hun loon boven de 100.000 euro. Zij willen dat de ziekenhuizen deze bezuinigingen vergoedt.
Landelijk doen 47 ziekenhuizen mee aan de actie.