nieuws

Weinig beweging beurzen na koerssprong

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Amsterdamse beurs bleef dinsdag dicht bij huis, net als de aandelenmarkten elders in Europa. Beleggers maakten een pas op de plaats, na de zeer scherpe koerswinsten van een dag eerder.
De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 437,49 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 634,69 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden vlak tot 0,2 procent hoger, Londen daalde 0,3 procent.
De beurzen gingen maandag nog zeer sterk omhoog door de wegebbende vrees voor een Brits vertrek uit de Europese Unie. De jongste peilingen wijzen op een meerderheid voor een blijvend EU-lidmaatschap. De uitslag blijft echter zeer moeilijk te voorspellen, zo waarschuwen specialisten. Donderdag stemmen de Britten in een referendum.
Ook Duitse beleggers lijken zich minder zorgen te maken over een brexit. Onderzoeksinstituut ZEW meldde dat het beleggersvertrouwen is gestegen naar het hoogste niveau sinds september.
De hoofdindex op Beursplein 5 had met kabelaar Altice (plus 1,4 procent) de sterkste stijger. Er is een nieuwe bestuursvoorzitter benoemd bij de onderneming. Oprichter Patrick Drahi treedt bovendien terug als toezichthoudend voorzitter van Altice en zal een adviserende rol gaan
spelen bij het in Amsterdam genoteerde Franse kabelconcern.
KPN stond onderin de AEX, na een adviesverlaging door Raymond James. Het aandeel zakte 1,9 procent. ArcelorMittal volgde met een min van 0,9 procent.
In Frankfurt ging de Duitse vorkheftruckbouwer Kion 2,3 procent omlaag, na de bekendmaking van de overname van de Amerikaanse logistieke automatiseerder Dematic ter waarde van 2,1 miljard dollar.
In Londen stonden de mijnbouwers onder druk, onder meer na een winstwaarschuwing van platinaproducent Anglo American Platinum. Moederconcern Anglo American leverde 2,7 procent in, Rio Tinto daalde 1,8 procent, net als BHP Billiton.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 48,94 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent tot 50,19 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1337 dollar, tegen 1,1309 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.