nieuws

Europa verlengt sancties tegen Rusland

Russische_Kerk
Russische_Kerk
De Europese Unie verlengt de economische sancties tegen Rusland met zes maanden. Daarover hebben de ambassadeurs van de lidstaten dinsdag overeenstemming bereikt in Brussel, laten diplomatieke bronnen weten.
De sancties zouden 31 juli aflopen, maar blijven nu van kracht tot eind januari 2017. Het besluit wordt naar verwachting binnenkort bevestigd op het niveau van ministers. Eén land heeft nog wel een parlementair voorbehoud gemaakt.
De strafmaatregelen werden in 2014 opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met het conflict in Oekraïne en de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim. De EU heeft opheffing van de handelssancties gekoppeld aan naleving van het vredesplan van Minsk. Zowel Rusland als Oekraïne overtreedt dat echter. Zo steunt Moskou de separatisten in
Oost-Oekraïne, hoewel het dat zelf ontkent.
De verlenging betekent dat de tegoeden in de EU van Russische personen en instellingen op een zwarte lijst bevroren blijven. Voor de individuen geldt ook een reisverbod naar de EU. Verder blijft de Europese kapitaalmarkt gesloten voor een aantal Russische energiebedrijven, defensieondernemingen en banken. Daarnaast is de uitvoer van technologisch gevoelige goederen naar Rusland beperkt.
De Russen stelden in reactie een importverbod in op onder meer Europese groente, fruit en zuivelproducten. Landbouworganisaties in Europa hebben hierdoor forse schade opgelopen.
Een aantal Europese landen had de afgelopen tijd aangedrongen op normalisering van de relaties. De verwachting is dat dat de komende zes maanden hoog op de agenda staat.