nieuws

Herten in Heenvliet dood na eten giftige taxus

Op het hertenkamp in Heenvliet zijn afgelopen weekend vlak na elkaar twee herten gestorven. Een was 's ochtends net bevallen. ''In de middag lag ze dood in de wei", zegt een verslagen Willem van het hertenpark.
De dierenarts die bij de dode dieren kwam kijken, vond het verdacht. Hij is een rondje gaan lopen en vond toen in een hoek een stapel snoeiwerk van taxushout. "Dat is heel giftig voor dieren."
Door de dood van het moederhert, loopt sinds zondag een weeshertje vertwijfeld haar moeder te zoeken. Willem Peters Pieter Petermeijer van het hertenpark vrezen dat het hertje het niet zal overleven.
Maar in Heenvliet houden ze toch nog een beetje hoop. "Misschien gaat ze nog drinken bij haar tante, die is ook net bevallen en die ruikt naar familie. En anders kunnen we haar met de hand grootbrengen met schapenmelk van iemand uit de buurt."

Herten zijn gewend gevoerd te worden

Willem en Pieter denken niet dat iemand de dieren expres iets wilde aandoen.
"Iemand heeft waarschijnlijk met goede bedoelingen de herten willen voeren. Mensen in het dorp zijn gewend om hun snoeiwerk, appelschillen of brood aan de herten te geven. En ook de herten zijn de mensen gewend."
Maar Willem en Pieter waarschuwen voor het gevaar van taxus bij dieren. "Het lijkt op dennenboom met rode besjes. Je kan beter helemaal niets over de muur gooien dat op dennen lijkt", zeggen de mannen.
Zachte bladeren zijn wel geschikt. "Maar hard groen met stekels is altijd fout."