nieuws

Capels gezin is afval meer dan zat

Het was een fikse uitdaging voor het gezin Heribanova uit Capelle aan de IJssel: 100 dagen lang alle vuilnis scheiden en veel en veel minder de container in. Het project zit erop, maar hun strijd tegen afval zetten ze voort. Alleen die vermaledijde zeep...
Moeder Eva keek haar ogen uit toen ze twintig jaar geleden uit Slowakije in Nederland arriveerde. Op verjaardagen gingen er soms zakken vol cadeaupapier de vuilnisbak in.
Zoveel verspilling, het zat haar niet lekker. Vandaar dat het gezin al wat bewuster omging met haar afval. En vandaar ook dat deelname aan het project 100-100-100 bijna vanzelfsprekend was.
100 gezinnen die 100 dagen lang 100 procent van hun afval scheiden.
Niet zonder trots toont Eva de vuilnisbak in haar keuken. Het gezin - vader, moeder en drie tieners - produceert in totaal een halve kilo restafval per week. Een armzalige halve zak vol. "We letten op verpakkingen die we kunnen hergebruiken. Niets wordt hier zomaar weg gegooid."

180 gram afval

De topweek bedroeg 180 gram afval, een week zonder feesten of bezoek dat extra boodschappen vereiste.
Het 'dieptepunt' vormde de week waarin haar zus op bezoek was. De luiers van de baby droegen bij aan een volle kilo afval. Overigens nog altijd slechts een tiende van een gemiddeld gezin in Nederland.
Was het zwaar? "Het was even wennen. Zelf heb ik een week groene zeep gebruikt voor het wassen. Dat vonden mijn kinderen niet lekker ruiken, dus dat doe ik niet meer. Pubers hè? Die vinden het heel belangrijk hoe ze erbij lopen."

Veel te winnen

Het komt vooral neer op slim gebruik van levensmiddelen. "Soms zie ik hele meloenen in de vuilniscontainer in onze straat. Jammer."
Minstens zo erg vindt Eva de slordige manier waarop sommige buurtbewoners hun afval scheiden. "Dan vind ik oude kranten in de bak die bestemd is voor groente en fruit. Samen hebben we nog veel te winnen."
Ook al zit het project erop, de Heribanova's gaan door. Het nog verder verminderen van de gemiddelde halve kilo afval vergt "micromanagement", volgens moeder Eva. Het zelf maken van bijvoorbeeld tandpasta (kokosolie en baksoda!) is te tijdrovend voor een druk gezin. "Maar het scheiden van afval kost relatief weinig moeite", zegt Eva. "Daarmee kunnen we samen 90% minder restafval produceren. Hoe mooi zou het zijn als alle Nederlanders het doen."
Op het gebied van plastic valt er echter nog wel te winnen. "Dat telde niet mee tijdens de honderd dagen." Eva is te spreken over de nieuwe regelgeving die zegt dat er moet worden betaald worden voor plastic tasjes. Ze ziet naar eigen zeggen veel minder op straat slingeren.
De grootste winst van de 100 dagen 100 procent afval scheiden zit waarschijnlijk in het verkondigen van de duurzame boodschap aan iedereen die dagelijks zijn volle vuilniszakken met restafval naar de container sjouwt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl