nieuws

Zuidplein moet weer magneet van de stad worden

Het gebied rond Zuidplein ondergaat de komende jaren een grondige metamorfose. Met een miljoeneninjectie voor een renovatie en de bouw van een zwembad, theater en bibliotheek moet Zuidplein eindelijk weer smoel krijgen.
"En dat is hard nodig ook", zegt Martin Schellekens van de bouwcombinatie Ballast Nedam - Heijmans. Deze aannemers gaan samen met de gemeente de komende vier, vijf jaar bouwen aan het Zuidplein.
"Het moet een aantrekkelijk gebied worden waar je graag wilt verblijven. Daarvoor gaan we een aantal functies toevoegen en verbeteren, zoals een zwembad, theater, bibliotheek, hotel en uitbreiding van Ahoy.

Amerikaans voorbeeld

Het winkelgebied Zuidplein stamt uit begin jaren '70 en is toen gebouwd naar Amerikaans voorbeeld: groots en overdekt. "Dat was uniek en modern voor die tijd", zegt de geboren en getogen Zuiderling Marja Rutteman.
Maar Zuidplein voldoet al lang niet meer. Het ziet er slecht, vies, gesloten en unheimisch uit. Mensen voelen zich op bepaalde momenten ook onveilig en je moet goed opletten op auto's en bussen.
"Lange tijd is hier gesproken over onmogelijkheden maar een 'kan-niet' zal naar Rotterdamse traditie veranderen in een uitdaging", verwacht de Rotterdamse bouwwethouder Ronald Schneider. Hij gaf dinsdag het startsein van één van de grootste gebiedsontwikkelingen in de stad.

Open uitstraling

"Aan uitdaging geen gebrek en het is een hele opgave om hier iets moois van te maken", beaamt Martin Schellekens van de bouwcombinatie.
Op papier zien de plannen er veelbelovend uit. Zo gaat het gesloten karakter van het winkelcentrum worden open gebroken, en komt er een herkenbare entree.
Ook zal het busstation een andere plek krijgen waardoor het een vooral een voetgangersgebied wordt. "Maar openbaar vervoer blijft heel belangrijk", zegt de bouwer. "Jaarlijks maken hier 10 miljoen mensen gebruik van bus en metro."
Belangrijk onderdeel is de uitbreiding van Ahoy. Op het plein vóór het huidige sport- en muziekpaleis komt er een concertzaal bij voor 7000 mensen. Deze ruimte kan ook gebruikt worden als congrescentrum.
"We worden meer een geheel met Zuidplein met straks een mooie looproute naar Ahoy", zegt directeur Peter van der Veer. Ook komen er een bioscoop en hotel.
De gemeente investeert 120 miljoen euro en in totaal gaat het om een investering van 300 miljoen euro.

50-meterbad

Het officiële startschot voor de aanpak van het zogeheten Hart van Zuid valt samen met de bouw van een 50-meterbad, dat ook geschikt wordt voor topsport. Als eerste zal dat volgend jaar in gebruik worden genomen.
De bouw zal stapsgewijs plaatsvinden. Eerst een nieuw zwembad voordat het oude wordt gesloopt. Vervolgens wordt op de plek van het oude zwembad een kunstenpand gebouwd voor theater en bibliotheek. Daarna wordt Theater Zuidplein gesloopt en komt daar een uitbreiding van het winkelcentrum. Als laatste zal de openbare ruimte worden aangepakt.
"Ja het wordt weer gezellig hier", zegt Marja van Zuid over de plannen voor 'haar' Zuidplein. "Ik ben en blijf een kind van Zuid, en ik blijf hier", benadrukt ze.