nieuws

Boskalis plaatst prototype Ocean Cleanup

Boskalis
Boskalis
Het eerste prototype van The Ocean Cleanup wordt deze
week voor de Nederlandse kust geplaatst. Boskalis, dat samen met de Nederlandse overheid 1,5 miljoen euro bijdraagt aan het project om de oceanen schoon te maken, verzorgt het vervoer van het prototype.
De drijvende barrière wordt 23 kilometer uit de Nederlandse kust op de proef gesteld. Tijdens de test wordt met allerlei meetapparatuur gekeken hoe het bouwsel het een jaar lang uithoudt onder de extreme
weersomstandigheden op zee.
The Ocean Cleanup is een Nederlandse stichting die met speciale schoonmaakschepen iets wil doen aan de enorme hoeveelheid plastic die in de wereldzeeën ronddobbert. Het Noordzee-prototype bestaat uit een barrière van 100 meter lang. Het uiteindelijke ontwerp dat aan de hand van de test verder wordt ontwikkeld zal 100 kilometer lang worden.
Het idee om iets te doen aan de zogenoemde plasticsoep die zich door zeestromingen ophoopt op meerdere plekken, komt van de Nederlander Boyan Slat. Jaarlijks komt er in de zeeën ongeveer 5 miljoen ton plastic bij. Dat
plastic brokkelt op den duur uit elkaar en komt uiteindelijk via vissen en vogels in de voedselketen terecht.
De pas 21-jarige Slat ontdekte dat kustlijnen het meest effectief zijn in het opvangen van plastic. Hij wil met kunstmatige kustlijnen gemaakt van drijvers de plasticmassa opruimen. Na de test met het prototype moet eind volgend jaar een werkend testvaartuig in gebruik worden genomen. Het opruimen van de grootste ophoping van plastic, in de buurt van Hawaï, moet in 2020 beginnen.