nieuws

Brandweer Hellevoetsluis opnieuw in opspraak

De brandweer in Hellevoetsluis is dinsdag opnieuw in de fout gegaan bij een woningbrand. Het lukte ze niet om op volle sterkte uit te rukken. Omdat het om een kleine woningbrand ging, bleven de gevolgen beperkt.
Dinsdagmiddag rond half twee kreeg de brandweer de melding van een brand in een aanleunwoning aan de Wetering in Hellevoetsluis. De eerste aangewezen brandweerwagen was snel ter plaatse. Dat is een snel interventie voertuig (SIV) met daarin twee brandweermannen.
De tweede wagen die daarna voor bijstand moest uitrukken - de bluswagen- kon niet vertrekken omdat er onvoldoende vrijwilligers op de melding afkwamen. Dat hadden er zes moeten zijn.

Uit Oudenhoorn

Er is uiteindelijk een brandweerwagen met vrijwilligers uit het nabijgelegen Oudenhoorn opgeroepen om voor extra inzet te zorgen . Deze kwam ruim twintig minuten na de eerste melding aan. De keukenbrand aan de Wetering in Hellevoetsluis was toen inmiddels geblust.
Volgens brandweercommandant De Graaf zijn de problemen in Hellevoetsluis te wijten aan een tekort aan vrijwilligers. "Het is een maatschappelijk probleem anno 2016. Dat heeft te maken met mobiliteit, want tweederde van onze vrijwilligers werkt buiten de gemeentegrenzen. Dus hebben we meer mensen nodig of moeten we mensen op een slimmere manier inroosteren om een goede oplossing te creëren." Of dat niet eerder moest gebeuren? "Ja, dat zou zo kunnen zijn."

Gruttostraat

De rijtijden van de brandweer in Hellevoetsluis zijn actueel omdat een maand geleden de bluswagen bij een brand in een woning aan de Gruttostraat ook te laat was door onvoldoende personeel. Bij die brand kwam een ouder echtpaar om het leven. Uit onderzoek is gebleken dat de mensen niet hadden kunnen worden gered door de brandweer.
De brandweer Rotterdam-Rijnmond geeft toe dat de bluswagen veel eerder ter plaatse had moeten zijn. De oorzaak wordt onderzocht..

Burgemeester

Burgemeester Junius van Hellevoetsluis zei vorige week na het rapport Gruttostraat dat de ze een herhaling niet aanvaardbaar vindt.
Dinsdagavond is ze door de brandweer geïnformeerd over het voorval aan de Wetering. Donderdag is het regulier overleg met de brandweer. Dan staat het onderwerp op de agenda.