nieuws

Eerste meldingen gezondheidsklachten PFOA bij vakbond

Bij de vakbond FNV hebben zich tussen de 15 en 20 oud-werknemers van Dupont in Dordrecht gemeld met klachten die mogelijk zijn veroorzaakt door het werken met PFOA.
In woon- en zorgcentrum de Merwelanden in Dordrecht werd woensdagavond een informatie-avond gehouden voor mensen die bij het chemiebedrijf gewerkt hebben.
Marian Schaapman van het Bureau Beroepsziekten van de FNV kan nog niet zeggen in hoeverre de meldingen ook echt met PFOA te maken hebben. "Maar ik heb wel enkele mensen gesproken, waarvan ik denk: dat zijn echt serieuze gevallen." Ze hoopt dat zoveel mogelijk werknemers en ex-werknemers met klachten zich melden.
PFOA werd bij Dupont in Dordrecht jarenlang gebruikt voor de productie van teflon. Dat is volgens het bedrijf altijd gebeurd volgens de voorschriften in de vergunningen.
Het bedrijf is inmiddels overgenomen door Chemours. Tegen eenzelfde vestiging van dat bedrijf in de Verenigde Staten zijn inmiddels 3500 zaken aangespannen van mensen die zeggen ziek te zijn geworden door het mogelijk kankerverwekkende PFOA van Chemours.
In Nederland wil de Vrije Universiteit in Amsterdam een onderzoek houden naar de blootstelling van PFOA bij werknemers. Daarvoor zoeken ze nog financiering en ze zeggen zoveel mogelijk mensen nodig te hebben die intertijd gewerkt hebben in de teflon-fabriek.
Volgens de onderzoekers is samenwerking met betrokken werknemers en letselschade-advocaten nodig om te zorgen dat een goed en onafhankelijk onderzoek gehouden wordt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl