nieuws

Rotterdam maakt parkeren in garages goedkoper

Rotterdam wil minder auto's in het straatbeeld. Daarom wordt parkeren in een garage goedkoper
Rotterdam wil minder auto's in het straatbeeld. Daarom wordt parkeren in een garage goedkoper
De gemeente Rotterdam verlaagt de tarieven in parkeergarages. Aan de rand van de stad kunnen mensen in het weekend gratis parkeren. Op straat parkeren, gaat meer geld kosten. Doel: minder auto's in de binnenstad.
In het centrum zullen de komende jaren nog bijna 2000 parkeerplekken op straat verdwijnen. De gemeente wil zo meer ruimte maken voor voetgangers, fietsers en terrassen. Ook verbetert hierdoor de luchtkwaliteit.
Wethouder Pex Langenberg: "Het grote doel is om de binnenstad nog aantrekkelijker te maken voor bewoners en bezoekers. Met auto's in een garage wordt het fraaier op straat. Ik zeg altijd maar: liever blik in beton dan blik op straat. We verbieden niemand zijn auto op straat te zetten. Alleen dan betaal je iets meer."
2 euro per uur
De tarieven in de gemeentelijke garages gaan 70 cent per uur omlaag. Het nieuwe tarief wordt 2 euro per uur. Het gaat om de garages Museumpark, Kruisplein, Schouwburgplein, Meent, Boompjes en Erasmusbrug. Tijdens evenementen komt er een speciaal dagtarief van €7,50.
Op de zogeheten P+R plekken aan de rand van de stad kunnen bezoekers in het weekend gratis hun auto kwijt om vervolgens met het openbaar vervoer naar de binnenstad te reizen. Nu geldt daar nog een dagtarief van twee euro. Er is nog geen regeling met de RET om het vervoer naar de binnenstad tegen een aantrekkelijker tarief te organiseren. Daar werkt de gemeente nog aan.

Straat

Het parkeren op straat wordt duurder. Daar worden de tarieven 4 euro per uur. Voor bewoners gaat het bezoekersparkeren veranderen. Nu geldt een standaardtarief voor een dagdeel. Tarieven en tijden worden flexibeler.
De tarieven voor de parkeervergunningen van bewoners blijven hetzelfde. Bewoners van het centrum kunnen voor 70 euro per maand ook hun auto gaan parkeren in een garage.
In samenspraak met de bewoners en gebiedscommissie wordt in een aantal wijken onderzocht of betaald parkeren zal worden ingevoerd.
De maatregelen kosten de gemeente anderhalf tot twee miljoen euro. Jaarlijks krijgt de gemeente 60 miljoen euro aan parkeergelden binnen.