nieuws

Terreurverdachten blijven in de cel

In een appartement aan de Burgemeester Meineszstraat  in Rotterdam lag 45 kilo munitie
In een appartement aan de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam lag 45 kilo munitie
De twee Algerijnse terreurverdachten, die in maart met Anis B. in Rotterdam werden opgepakt, blijven in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.
De drie terreurverdachten werden aangehouden nadat Frankrijk aan Nederland om de arrestatie van B. had gevraagd. In het
waar hij verbleef vond de politie zo'n 45 kilo munitie, waaronder vooral kogels voor kalasjnikovs. Het ging om duizenden patronen.
Volgens de aanklager is er tot nu toe geen enkele aanwijzing dat de verdachten een aanslag op Nederlands grondgebied wilden plegen.
Belazerd
De Franse autoriteiten zien Anis B. als een kompaan van Reda Kriket, die in maart in een voorstad van Parijs werd opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning meldden de Franse autoriteiten dat hij vergevorderd was met het voorbereiden van een aanslag. Kriket bezat zware wapens en explosieven.
Verdachte T.I. (44) is de bewoner van het Rotterdamse appartement. In zijn garagebox werd de zware munitie gevonden. De verdachte ontkent zijn betrokkenheid bij terrorisme in alle toonaarden. "Ik ben belazerd door die mensen, ik wist het echt niet'', zei hij tegen de rechters.
Voor niets
Volgens I. heeft hij B. begin januari ontmoet in Rotterdam en hem een slaapplaats gegeven. Anis B. is in zijn ogen de enige die de munitie in de kelderbox kan hebben gelegd. I. heeft niets van de aanvoer van de kogels gemerkt, beweert hij.
Ook de andere Algerijn T.G. (47) beweert stellig dat hij niets met terrorisme te maken heeft. "Wat de officier van justitie zegt is onzin. Ik zit hier eigenlijk voor niets.''
De rechtbank vindt de verdenkingen tegen I. en G. zo ernstig dat de twee in voorarrest moeten blijven zitten. Omdat politie en justitie nog ''intensief'' onderzoek doen is de zaak tegen de twee voor onbepaalde tijd aangehouden.
Vorige maand besliste de rechter dat Anis B. mag worden uitgeleverd aan Frankrijk. B. wilde liever in Nederland blijven, omdat hij vermoedt dat hij in Frankrijk onmenselijk zal worden behandeld.