nieuws

Advocaat: Willem Holleeder is geen beest

Een van de nieuwe advocaten van Willem Holleeder, Sander Janssen, verzet zich tegen de beeldvorming rond zijn cliënt. “Hij zou een beest zijn, een psychopaat. Maar dat strookt niet met het bewijs in deze zaak.”
De Rotterdamse advocaat stond Holleeder donderdag voor het eerst bij, tijdens een korte zitting op de Amsterdamse rechtbank. Samen met zijn collega Robert Malewicz heeft hij de verdediging overgenomen van Stijn Franken. Die moest vanwege mogelijke belangenverstrengeling afhaken.
Janssen: “Ik ben eerst door Franken benaderd als potentiële opvolger. De heer Holleeder heeft met meerdere advocaten gesproken en uiteindelijk ons gekozen.” Een soort Idols voor advocaten dus? “Nou, ik ben geen fan van dat programma. Het is een wat bijzondere situatie, maar het is nu eenmaal zo gelopen.”

‘Niet bang’

De strafpleiter zegt dat hij van meerdere collega’s felicitaties heeft ontvangen, in weerwil van berichten dat de advocatuur niet stond te trappelen om de ‘dominante en agressieve’ Willem Holleeder bij te staan. “Ik ben niet bang voor hem. Ik heb hem nog maar een paar keer gesproken, maar het contact was uitstekend.”
Holleeder staat terecht voor meerdere moorden, onder anderen op Cor van Hout en Willem Endstra. Volgens Sander Janssen is daar geen direct bewijs voor. “Het zijn interpretaties, het is van horen zeggen. Niet één getuige verklaart uit eigen wetenschap.”
De advocaat stelt dat alles in de zaak-Holleeder draait om beeldvorming. “De rechtbank kan al bijna niet meer afwijken van de publieke opinie. Ook in zogenaamd true crime-boeken wordt hij afgeschilderd als de meest gevreesde crimineel.” De Amsterdamse rechter onderbrak donderdag zijn betoog. “Wij lezen dat soort boeken niet.”

Zussen

Willem Holleeder zelf nam ook het woord. Hij haalde uit naar zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra, die belastende verklaringen tegen hem hebben afgelegd. “Astrid weet als advocaat hoe zij spelletjes moet spelen. Ze manipuleren de publieke opinie met leugens. Samen met Peter R. de Vries. Hij noemt zichzelf journalist, maar waarom is hij nooit naar mij toegekomen voor wederhoor?”
Holleeder leek even te worden overmand door emoties, toen hij over zijn vorige advocaat Stijn Franken sprak. “Ik heb negen jaar lang een vertrouwensband met hem gehad.” Die eindigde na een klacht van zus Sonja en ex Sandra. Volgens Holleeder is het opvallend dat zij een jaar hebben gewacht met die klacht en maakt het deel uit van een ‘gecoördineerd offensief tegen hem.’

Passage

Advocaat Sander Janssen staat in een andere zaak, het Passage-proces, Jesse R. bij. Die kreeg levenslang voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.
Uitgerekend Willem Holleeder wordt door het OM gezien als de opdrachtgever voor die moorden. Geeft dat opnieuw niet het gevaar van belangenverstrengeling? Janssen: “Wij hebben dat zorgvuldig afgewogen, alle verklaringen nog eens goed gelezen en verwachten geen problemen.”
Justitie in Amsterdam ziet dat anders. “De verdediging heeft geen advies gevraagd aan de deken van advocaten. Dat betreuren wij. We hopen niet dat het na Stijn Franken de tweede ongelukkige beoordeling wordt.” De zaak-Holleeder wordt in september voortgezet.