NIEUWS

Koning praat met hulpverleners die werden belaagd tijdens rellen Rotterdam: 'Ik heb nog nooit zoveel angst gehad'

Koning praat met bevelvoerder brandweer
Koning praat met bevelvoerder brandweer © Rijnmond
Koning Willem-Alexander was maandagavond te gast op het Rotterdamse stadhuis. Hij sprak daar met politie- en brandweermensen die vrijdagavond in het centrum waren tijdens de rellen en werden bekogeld met stenen en vuurwerk door rellende groepen.
De koning was in Rotterdam om de verhalen en ervaringen aan te horen en zijn medeleven te tonen. Zo moest een brandweerteam tijdens het blussen van een autobrand halsoverkop de brandweerwagen achterlaten en op de vlucht slaan voor de rellende menigte. Dat is nog nooit eerder gebeurd.
Koning bezoekt brandweerteam dat moest vluchten tijdens rellen
"Ik vond het fijn dat koning Willem-Alexander er was", vertelt bevelvoerder Eric Linthuis. "Hij bood een luisterend oor en het was fijn om te delen wat er was gebeurd. Het blijft een onwerkelijke situatie. Het is toch van de zotte dat ze hulpverleners aanvallen, die daar komen om hun werk te doen."

Te triest voor woorden

"De koning luisterde oprecht", gaat hij verder. "Hij leefde mee met wat we hebben meegemaakt; het raakte hem." Dat idee heeft ook collega Joeri Boot. "Het was heel bijzonder. Alleen wel jammer dat de koning voor zo'n aangelegenheid met ons in gesprek gaat. De reden voor het gesprek is te triest voor woorden: dat we zijn belaagd tijdens ons werk. Treurig", zegt hij al hoofdschuddend. "De koning luisterde goed, dat was zeer fijn. Je kon uit zijn blik opmaken dat het hem raakte."
Koning bezoekt hulpverleners
Niet alleen de koning was aanwezig, ook de andere hulpdiensten die vrijdag in actie kwamen waren op het stadhuis. "Ik heb ook met wat agenten gepraat", vertelt Boot, "die voor onze veiligheid in de lucht en op mensen hebben geschoten. Het is goed om te horen hoe zij erin stonden, dat je elkaar even aan kan kijken. Door de agenten die vrijdag op de voorste lijn stonden, konden wij ons werk doen. Die ME'ers stonden daar om óns te beschermen en moesten zich ook terugtrekken omdat het niet veilig was. We moesten vluchten voor ons leven. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten."

Vrezen voor jaarwisseling

Er is niet alleen over vrijdag gepraat: ook de jaarwisseling komt ter sprake. "We vrezen ervoor", vertelt Linthuis. "We hopen dat het opgepakt gaat worden; dat we gespaard worden van nog meer ellende. Met nieuwjaar hebben we weer dienst en we hopen dat het rustig blijft. Dat we het werk kunnen doen waar we voor staan en dat deze ellende achterwege blijft."
De koning werd op het stadhuis ontvangen door burgemeester Ahmed Aboutaleb. Ook de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke en de baas van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Arjen Littooi waren bij de koning.
Naast de hulpverleners sprak de koning ook met ondernemers over de impact van de rellen en de ontstane schade bij winkeliers en horeca.
Lunchcafé-eigenaar Corine Wiedouw
In Rotterdam braken in de avond van 19 november ongeregeldheden uit tijdens en na een coronademonstratie. Politiemensen werden aangevallen en vernielingen werden aangebracht aan winkels en horecazaken op en rond de Coolsingel. De ME werd ingezet en er werden tot nu toe 51 arrestaties verricht.