nieuws

Zwakke score voor Heijkoop op CHIO

De Rotterdamse Daniëlle Heijkoop is zwak begonnen aan het paardensportevenement CHIO in haar eigen stad. Samen met haar paard Siro scoorde zij 70.780 procent bij de Grand Prix Dressage. Een teleurstellende score met oog op de Olympische Spelen in Rio.
Bondscoach Johan Rockx zag het ook en is kritisch over het resultaat van Heijkoop en haar paard: "Siro begon wat schrikachtig bij de bloemen en reclameborden. Het eerste gedeelte van de proef was het paard onzeker. Daarom is de score toch iets lager dan gehoopt. Dit nemen we mee in de afweging voor Rio. Natuurlijk komt het Nederlands kampioenschap nog, daarna neem ik de beslissing. Dit is een belangrijk meetpunt, maar hier valt nog niet de definitieve beslissing. Absoluut niet."
Het slechte weer was de oorzaak van de teleurstellende oefening van Heijkoop. Voordat ze begon, was de landenwedstrijd al stil gelegd vanwege onweer. Het leverde een vertraging op voor alle deelnemers en extra spanning voor de paarden en de ruiters. Heijkoop werd met Siro, vlak voordat ze zou beginnen, de kleine manege ingestuurd, die op dat moment vrij vol was. De spanning die dat teweeg bracht, raakte Siro niet meer kwijt.
Dat Siro een bijzonder sensitief paard is, kan een enorm voordeel betekenen in de dressuur. De 17-jarige zoon van Gribaldi voelt gemakkelijk aan wat Heijkoop met hem wil in een oefening. Diezelfde sensitiviteit maakt echter dat Siro ook van slag kan raken als de omstandigheden een onverwachte wending nemen. Heijkoop zelf blijft optimistisch, want na anderhalf jaar blessureleed is Siro weer in topvorm meent ze: “Siro is superfit en hij wil nog steeds ontzettend graag. Ik rijd hier zaterdagavond de Kür. Ik hoop maar dat hij deze ervaring dan vergeten is.”
Hierboven kun je zelf de beelden zien van de kür van Heijkoop en de reactie van de bondscoach.