nieuws

Nederlandse miljonairs boeren bovengemiddeld

Euros
Euros
Nederland telde vorig jaar 204.000 mensen met 1 miljoen
dollar of meer op de bank, 7,5 procent meer dan in 2014. Het totale vermogen van de Nederlandse dollarmiljonairs dikte met een kleine 8 procent aan tot 517 miljard dollar. Dat meldde adviesbureau Capgemini donderdag in zijn World Wealth Report 2016.
Net als in 2014 deden de Nederlandse rijken het beter dan gemiddeld. Wereldwijd nam het aantal mensen met een vrij belegbaar vermogen van minstens 1 miljoen dollar met bijna 5 procent toe naar 15,4 miljoen. Hun
totale vermogen groeide met 4 procent tot 58.700 miljard dollar. Dat is bijna vier keer zoveel als twintig jaar geleden, toen Capgemini zijn jaarlijkse vermogensrapport voor het eerst uitbracht.
De regio met de sterkste toename was Azië. Daar steeg het aantal miljonairs in 2015 met 10 procent tot 5,1 miljoen. Zij bezaten samen 17.400 miljard dollar. Dat is voor het eerst meer dan in Noord-Amerika, dat tot dusver de rijkste regio was. De 4,8 miljoen Noord-Amerikaanse miljonairs waren vorig jaar bij elkaar 16.600 miljard dollar waard.
Nederlandse miljonairs beleggen hun vermogen volgens Capgemini vaker dan gemiddeld in eigen land. Ze zijn vaker op zoek naar koopjes en hebben minder belangstelling voor maatschappelijk verantwoorde investeringen dan miljonairs in andere landen. Circa de helft van hun vermogen zit in onroerend goed en aandelen.