nieuws

Echte Rotterdammers in Museum Rotterdam

Een echte Rotterdammer is in de stad geboren en getogen. Een echte Rotterdammer heeft het hart op de tong. Een echte Rotterdammer heeft z'n mouwen opgestroopt. Een echte Rotterdammer leeft tussen het heien.
Wat is een echte Rotterdammer? Zoveel mensen zoveel meningen. Rotterdammers zijn van 'niet lullen maar poetsen' maar één van de grootste Rotterdammers allertijden, Erasmus, is een denker. Die bovendien alleen de eerste drie jaar van zijn leven in de stad woont en er daarna nooit meer terugkomt.
De collectie van Museum Rotterdam laat de geschiedenis van de stad zien. Rob Noordhoek van het museum: "Als je kijkt naar de geschiedenis, dan is Rotterdam een stad die verandert en groeit. Dat is met horten en stoten gegaan".
De eerste grote groeispurt is aan het begin van de 17e eeuw. Dan ontstaat de waterstad en kan Rotterdam ontstijgen aan bijvoorbeeld Gouda en Dordrecht, steden die tot dan veel belangrijker zijn.

Waterstad

De waterstad is het gebied met havens dat aan de Maas wordt aangelegd tussen het Haringvliet en de Leuvehaven. Door die uitbreiding groeit Rotterdam enorm.
De tweede keer is halverwege de 19e eeuw. Rotterdam verandert naar doorvoerhaven. Ook in die periode worden nieuwe haven gegraven en groeit de stad enorm.
Beide veranderingen trekken nieuwe mensen naar de stad. Rotterdam blijft zich ontwikkelen. De eerste wolkenkrabber van Europa wordt gebouwd (het Witte Huis) en de eerste verkeerstunnel aangelegd (Maastunnel).

Betere stad

"Dan krijg je het verschrikkelijke bombardement", zegt Noordhoek. "Maar Rotterdam was al zo ingesteld op vooruitgang dat geen andere stad de wederopbouw zo had kunnen oppakken als Rotterdam. Er is meteen gezegd 'we gaan een betere stad maken, het is een verschrikking maar we gaan ervoor'."
Museum Rotterdam gaat dus over Rotterdam en de Rotterdammers. Via Facebook kun je een rondleiding in het museum door directeur Paul van der Laar winnen.