nieuws

'De zeis rukt weer op'

De zeis is terug van weggeweest. Steeds meer mensen volgen een cursus om gras met de hand te maaien. Maar goed zeisen is nog een hele kunst, zegt zeiskampioen Sandy van der Ban die met haar zeis het terrein van Historyland in Hellevoetsluis onderhoudt.
De zeis lift in ons land mee met de nieuwe belangstelling voor handgereedschap en oude ambachten. Maar in berggebieden zoals in Oostenrijk en Duitsland is de zeis onmisbaar, omdat machines niet overal kunnen komen, zegt Sandy. Zij heeft het zeisen ook daar geleerd.

Oostenrijk

"Ik heb voor mijn studie Duits een tijd in Oostenrijk gewoond. Daar wordt nog volop met de zeis gemaaid. Ik deed dat thuis ook en daar bleek dat ik het altijd verkeerd deed."
"Ik heb heel veel met mijn armen gewerkt en op een gegeven moment voel je dat echt wel. Je moet juist met heel je lichaam werken. Ik heb het in Oostenrijk goed geleerd. Ik ben een week intern gegaan in de bergen."

Zeiswijf

Sindsdien zijn Sandy en haar zeis onafscheidelijk. Ze geeft cursussen en doet mee aan kampioenschappen, zoals vorig weekend het WK Sensemähen in het Duitse Wiesmoor. Haar zus noemt haar ook zeiswijf, zegt ze lachend.

Oostenrijkse zeis

Sandy heeft een Oostenrijkse zeis. Die zijn er in vier maten. Dat is nodig omdat je voor zeisen moet staan, zegt Sandy. Veel zeisen die je in Nederland koopt hebben maar een maat. "Vaak zijn ze tekort, want Nederlanders zijn vrij lang".

Aai-beweging

Verslaggeefster Jelle Gunneweg doet ook een poging om gras te maaien met een zeis. "Kijk uit voor je voeten!" Sandy: "De zeis moet je aan de grond houden en niet trekken. Je moet een aai-beweging maken."
"Het lukt mij joh, het lukt gewoon! Ik heb nog wel een tuin waar ook moet worden gemaaid. Het voelt als vroeger."
Wie ook wil leren zeisen, kan bij Sandy een cursus volgen. In september is het NK maaien met de zeis in het Nederlands Openluchtmuseum.