nieuws

Twintig jaar TOS: 'Daar word ik wel warm van'

Thuis op Straat (TOS) bestaat 20 jaar. De stichting die kinderen weer wil laten buitenspelen begon op 26 juni 1996 in Rotterdam-Hillesluis en is nu actief in meerdere gemeenten.
TOS-ser van het eerste uur Peter Steenbergen moet nog regelmatig denken aan de eerste activiteit in Hillesluis: hutten bouwen in het West-Varkenoordse Park.
"Daar hebben we ons toen een beetje in vergist. Het aantal kinderen groeide naar 350 en elke keer als mensen riepen: 'Is er nog hout?' dan waren ik en mijn collega's hard in de weer om die te bestellen. En uiteindelijk na een week vol huttenbouwplezier zaten we met een park vol pallets."
Het huttenbouwen is nog steeds een van de favorieten van veel kinderen. Anthony (9) van de Laurens-Cupertinoschool is er gek op. Want aan het eind mag je in je hut slapen, glundert hij.
Maar TOS doet veel meer. Montana noemt "voetbal, basketbal, allemaal verschillende dingen." En logeren op het SS Rotterdam: "Je komt in een groepje en dan ga je allemaal activiteiten doen, dan ga je daar slapen en lekker ontbijten, en er is een disco-avond."
Steenbergen heeft de afgelopen 20 jaar veel kinderen groot zien worden. Sommige van hen brengen nu hun eigen kinderen naar de activiteiten van TOS:
"Laatst zei er een jonge vader tegen mij die zijn zoontje aan me voorstelde 'Dit is Peter, misschien vind je hem in het begin niet zo aardig, hij zei dat overigens anders, maar je gaat wel naar hem luisteren, want dat is goed voor je. En daar word ik wel warm van."