nieuws

Grootste beursverliezen in jaren

Vlag Groot Brittannië
Vlag Groot Brittannië
De aandelenbeurzen in Europa leden vrijdag de zwaarste koersverliezen in jaren, na de uitslag van het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. De Britse bevolking heeft zich uitgesproken voor een vertrek uit de EU, terwijl de meeste beleggers in de
vooronderstelling waren dat het niet tot een brexit zou komen.
De AEX-index in Amsterdam stond tegen het einde van de ochtendhandel 6,2 procent lager op 421,78 punten. De MidKap zakte 5,5 procent tot 613,47 punten. De beurs in Londen ging 5,2 procent omlaag, Frankfurt en Parijs verloren tot 7,5 procent. Milaan en Madrid daalden tot 10,6 procent.
Vooral de financiële bedrijven kregen rake klappen. ING (min 15,3 procent) was de grootste daler in de AEX, Aegon zakte 10,5 procent en ABN AMRO kelderde 8,3 procent. KPN en Randstad stonden ook bij de grootste verliezers met minnen tot 11,6 procent. Hoofdindex AEX kende geen winnaars.
In de MidKap waren ingenieursbureau Arcadis en bouwer BAM de gebeten hond met verliezen tot 12,4 procent. Beide bedrijven zijn nauw verbonden aan de Britse markt. Air France-KLM duikelde krap 13 procent en Delta Lloyd koerste 10,6 procent lager. Ook alle middelgrote fondsen stonden in het rood.
Ook elders in Europa gingen de banken hard naar beneden. In Londen zakten RBS en Barclays 18 procent en Lloyds Banking Group verloor bijna 22 procent. In Parijs kelderde Crédit Agricole 14 procent en BNP Paribas ging meer dan 16 procent onderuit. Deutsche Bank verloor ruim 12 procent. Het Spaanse Banco Santander dook 18 procent in de min en het Italiaanse UniCredit leverde 17,5 procent in.
Het Britse pond sterling daalde naar het laagste niveau in meer dan dertig jaar. Centrale banken wereldwijd houden de bewegingen van de Britse munt scherp in de gaten en staan klaar om op de valutamarkten in te grijpen. De Zwitserse centrale bank heeft inmiddels al ingegrepen om de sterke stijging van de frank binnen de perken te houden.
Een vat Amerikaanse olie werd 4,3 procent minder waard op 47,94 dollar. Brentolie daalde 4,4 procent tot 48,68 dollar. De goudprijs ging juist hard omhoog. Beleggers vluchten in onzekere tijden naar veilig geachte beleggingen, zoals het edelmetaal.
De euro zakte naar 1,1114 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot in Europa een dag eerder.