nieuws

Hyenakeutels op de Maasvlakte leveren schat aan informatie op

Fossielenspeurder Walter Langendoen met zijn 100ste hyenakeutel
Fossielenspeurder Walter Langendoen met zijn 100ste hyenakeutel
Fossielenspeurder Walter Langendoen uit Oostvoorne heeft met zijn honderd hyenakeutels de wetenschap een stuk verder geholpen. Langendoen verzamelde de fossiele uitwerpselen de afgelopen vier jaar op het Maasvlaktestrand.
De keutels zijn van de grottenhyena die tijdens de laatste IJstijd leefde in het uitgestrekte steppegebied waar ook de Noordzee deel van uitmaakte. Zand van de zeebodem is gebruikt voor de aanleg van het strand van de Tweede Maasvlakte.
Tot voor kort was niet bekend dat de grottenhyena voorkwam in het westelijk deel van de mammoetsteppe. Er waren alleen vondsten bekend uit Duitsland en Rusland.
Langendoen ontdekte zijn eerste hyenadrol in 2012. De fossiele keutels zijn onderzocht door Naturalis en de Hogeschool Leiden. Zij ontdekten dat de uitwerpselen ouder waren dan gedacht.
Ook bleken er botresten in de uitwerpselen te zitten die lieten zien dat de grottenhyena meer diersoorten at dan tot nog toe bekend was.
De meeste keutels die Walter Langendoen heeft gevonden, zijn deze zomer te zien in FutureLand, het informatiecentrum over aanleg en gebruik van Maasvlakte 2.