nieuws

Maatregelen na bestorming Dordtse moskee

De gemeente Dordrecht breidt het preventief fouilleren in de stad tijdelijk uit naar aanleiding van de bestorming van de Aya Sofya Moskee.
Ook ligt er een noodbevel klaar om de openbare orde te handhaven. Met een noodbevel kan de politie gemakkelijker ingrijpen.
In Dordrecht lopen spanningen tussen Turken en Koerden hoog op. Een groep van minstens vijftien mannen viel donderdagavond de Turkse moskee aan de Merwedestraat binnen. Ze sloegen alles kort en klein. Er vielen twee gewonden.

Wielwijk

Eerder deze week werd in Wielwijk al een Koerdisch gezin belaagd. Het gezin hing een Koerdische vlag voor het raam, die door sommigen wordt geassocieerd met gewapende strijd.
Een groep Turken kwam dinsdagavond verhaal halen. Uiteindelijk werd een raam ingegooid.

Wraak

Volgens ooggetuigen van de inval in de moskee kwamen de aanvallers hier wraak voor nemen. De politie is nog volop bezig met het onderzoek en wil dit nog niet bevestigen.
Burgemeester Brok zit op het moment in het buitenland. Zijn woordvoerder laat weten dat hij geschokt is door de gebeurtenissen.
"We begrijpen uiteraard de woede en emotie, maar hopen vooral dat mensen nu de kalmte bewaren", aldus Christien ter Linde.
De gemeente gaat in gesprek met verschillende partijen. De politie houdt meer toezicht op straat, ook in burger.