nieuws

Aboutaleb gaat malafide winkeltjes harder aanpakken

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft van de gemeenteraad meer mogelijkheden gekregen om verborgen criminaliteit te bestrijden. Zo mag hij in gebieden of straten eisen dat de eigenaren van panden of winkels een vergunning regelen.
Volgens burgemeester Aboutaleb kunnen met deze maatregelen malafide ondernemers beter aangepakt worden. Het gaat om ondernemers die hun winkel bijvoorbeeld gebruiken als dekmantel voor illegale praktijken.
''Je moet denken aan een straat waar twaalf tot vijftien juweliers te vinden zijn, maar waar nooit een klant binnenkomt of een straat met vijf of zes kappers waar nooit iemand is'', aldus Aboutaleb.
''We zelfs een keer een kapper aangetroffen zonder stoel, kortom er zijn plaatsen in Rotterdam waar de leefbaarheid enorm onder druk staat als gevolg van criminele activiteiten van ondernemers.''
Aboutaleb heeft in de aanloop naar deze regels al één autobedrijf in Spaanse Polder gesloten.
Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad steunt de aanpak, maar de oppositie vreest wel voor een oncontroleerbare machtspositie van de burgemeester.
Aboutaleb: "Het is niet mijn intentie om met willekeur of dictatoriaal op te treden. Wij treden op op basis van signalen van de politie, de stadsmarinier, de douane en de FIOD. Ook kan elke maatregel door de rechter worden terug gefloten. Dus dat zijn waarborgen.''
''Ook zal ik altijd de gemeenteraad raadplegen bij een zwaardere maatregel als ik bijvoorbeeld een hele straat een vergunningsplicht wil opleggen."