nieuws

Demonstratie in Rotterdam tegen 'genocide' Ethiopië

Honderden demonstranten blokkeerden zaterdag een zaal in Rotterdam waar leden van de Ethiopische ambassade aanwezig zouden zijn. De emoties liepen daarbij hoog op.
De activisten zijn woedend op de Ethiopische leiders. Die zouden zich schuldig maken aan 'genocide' op de Oromo, de grootste etnische groep in het land.
''Duizenden Oromo zijn gearresteerd en in hechtenis'', staat te lezen in flyers, die door demonstranten werden uitgedeeld aan de Tamboerstraat in Rotterdam.
Eieren
De sfeer tijdens de protest was gespannen. De activisten bekogelden een busje met vertrekkende ambassademedewerkers met eieren.
Het vertrek van de Ethiopische functionarissen ging verder gepaard met veel gejoel en geschreeuw. De politie moest de aanwezige demonstranten in bedwang houden.
Voor de jonge bezoekers in het aangrenzende kinderwerkplaats de Ontdekhoek was de demonstratie even schrikken. Zij moesten enige tijd binnen wachten.
Veiligheidstroepen
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch sloeg eerder deze maand alarm over het gewelddadige optreden van veiligheidstroepen in het Afrikaanse land.
Zij zouden sinds november vorig jaar tijdens demonstraties zeker vierhonderd activisten hebben gedood. Ook zouden tienduizenden mensen zijn opgepakt.
De Oromo demonstreren volgens de activisten in Rotterdam tegen illegale landroof door de regering, die boeren hun land zou afpakken.