nieuws

Balkenende op CHIO: 'Brexit houdt iedereen bezig'

Jan Peter Balkenende is een graag geziene gast op het CHIO Rotterdam. Sterker nog, de voormalig premier zit zelfs in de Raad van Advies. Balkenende geniet in het Kralingse bos van paardensport, maar krijgt gezien zijn politieke verleden logischerwijs ook veel vragen over de Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. "Dat houdt iedereen bezig, ik ben zeer teleurgesteld. Ik maak me zorgen over wat er nu gaat gebeuren," aldus Balkenende.
"Juist in deze tijd hebben we stabiliteit nodig. Wat er nu gaat gebeuren is onzekerheid en instabiliteit, dat is niet wat we nodig hebben. Wat gebeurt en nu met Groot-Brittannië en Europa? Wat zijn de financiële consequenties van het één en ander? Ik vind het heel bedenkelijk dat in Groot-Brittannië nu ineens vragen worden gesteld over wat de consequenties zijn. Nou, die vraag had je eerder moeten stellen," zegt hij.
Balkenende vervolgt: "Het wordt nu een zwaar proces, verre van gemakkelijk. Europa deed het de laatste jaren echt weer een stuk beter, de buitenlandse investeringen namen toe. Er was een goed beeld ontstaan. Dan krijg je dit ineens. Het leidt de aandacht af van wat nodig is, het gaat uiteindelijk om banen voor mensen. Met elkaar dingen doen op het gebied van economie en veiligheid, noem maar op. Wij hebben Europa zo nodig. Onze toekomst ligt in Europa, nergens anders."