OM en Politie op jacht naar relschoppers

Tijdens de 'orgie van geweld', zoals burgemeester Aboutaleb de coronarellen van vrijdagavond 19 november in de Rotterdamse binnenstad omschreef, zijn 49 personen gearresteerd.

Maar daar blijft het, wat Openbaar Ministerie (OM) en politie betreft, niet bij. Ze kondigen aan dat ze de tijd nemen om zoveel mogelijk relschoppers te vervolgen. Bij het bekijken van de beschikbare beelden wordt daarom zorgvuldig beoordeeld welke verdachten welke strafbare handelingen plegen, zodat er waterdichte zaken aan de rechter kunnen worden voorgelegd.

De eerste geweldplegers zijn inmiddels veroordeeld. Het zijn een 26-jarige vrouw uit Spijkenisse en een 29-jarige man uit Delft. Ze moeten drie maanden de cel in. Tijdens de zitting vertellen beiden dat ze zich hebben laten meeslepen en spijt hebben. Opvallend is dat de daders uit het hele land komen.

De relschoppers vernielen die avond onder meer, ruiten, terrasmeubilair en diverse voertuigen, ook van politie en brandweer. De politie wordt bekogeld met stenen en zwaar vuurwerk en dat lot overkomt ook brandweerlieden die brandende scooters en politieauto’s willen blussen.

De politie voelt zich zo bedreigd dat het schiet op de gewelddadige meute. Er vallen gewonden, maar geen doden.

Inmiddels beschikken de politie en OM over veel beelden van de rellen, maar meer beelden blijven welkom. Daarom roepen ze mensen op om nog niet met hen gedeelde camerabeelden te melden via politie.nl/aangifte-of-melding-doen.

Meer over dit onderwerp:
BUREAU RIJNMOND BURIJ15 112 MISDAAD
Deel dit artikel: