nieuws

Unieke Dordtse doeken terug uit Engeland

Een unieke reeks zogenoemde behangsels uit 1740 is meer dan honderd jaar na hun 'verdwijning' weer terug in Dordrecht. De beschilderde doeken vormden samen ooit de decoratie van een complete achterkamer van een Dordts herenhuis.
In de 18de eeuw hadden veel van die 'kamers in het rond' wandvullende behangsels. Ze waren kenmerkend voor de Nederlandse decoratieve schilderkunst. Meer dan 95 procent van de doeken is verloren gegaan, maar deze kamerbeschildering is teruggevonden.
De doeken werden aangetroffen bij een particulier in Engeland en zijn vanaf maandag te zien in het Dordrechts Museum. De kamerschildering bestaat uit afbeeldingen van Il Pastor Fido (De Trouwe Herder), een populair spel uit die tijd.
De meesterwerken zijn gemaakt door Aert Schouman (1710-1792), die bekend stond als veelzijdig kunstenaar. Volgend jaar wijdt het museum een hele tentoonstelling aan zijn werk, onder de titel "Het Paradijs van Schouman."
Voorstraat-bewoner Hoogeveen liet de doeken maken in 1740. Ze werden in 1899 verkocht en via-via zijn ze in Engeland terecht gekomen.
Het huis in de Voorstraat bestaat nog steeds. In de kamer zijn zelfs nog resten van een plafondschildering van Schouman te vinden.