nieuws

Tenniscoach ontkent moord op zakenman Koen Everink

Rotterdammer Mark de J. ontkent dat hij zakenman Koen Everink om het leven heeft gebracht. De voormalige coach van toptennisser Robin Haase deed dat maandag voor de rechtbank in Utrecht. Die besliste dat hij langer blijft vastzitten.
Koen Everink werd begin maart dood aangetroffen in zijn villa in Bilthoven. De oprichter van reisbureau Eliza was Here was door messteken om het leven gekomen. Hij werd gevonden door zijn 6-jarige dochtertje.
De avond voor de vondst van het stoffelijk overschot was tenniscoach De J. bij Everink op bezoek geweest. Ze hadden samen voetbal gekeken. De J. zou een schuld bij de zakenman hebben gehad, opgedaan met pokeren.
De verdachte zegt dat hij sinds eind maart onschuldig in de cel zit voor de dood van Everink. Na vertrek uit de villa van de zakenman zou hij zijn ontvoerd door vier mannen.
De J. zou al langer door hen zijn achtervolgd en bedreigd, maar moest hierover zwijgen. Anders zouden de mannen zijn naasten iets aandoen. De Rotterdammer verwijt het Openbaar Ministerie "tunnelvisie" in het onderzoek naar de moord op Everink.
Daags na de dood van Everink vertrok De J. met Robin Haase naar Miami voor een toernooi. Bij terugkomst op 24 maart werd hij direct aangehouden door de politie. Sinds die tijd zit hij vast.
De rechter besloot maandag dat er voldoende redenen zijn om hem langer vast te houden. Zo zou het horloge van Everink bij de Rotterdammer zijn gevonden. Ook zou een spoor van bloed van het slachtoffer zijn teruggevonden op de autostoel van De J.
De zaak gaat op 23 september verder. Tot die tijd wordt De J. op last van de rechter onderzocht door een psychiater, psycholoog en een forensisch specialist die zijn sociale omgeving onder de loep gaat nemen, een zogeheten milieuonderzoeker.