nieuws

Meer of minder festivals in Rotterdam

In Rotterdam is maandagavond een debat gehouden over het festivalbeleid van de stad. Voor- en tegenstanders gingen in gesprek over de vraag of er misschien te veel festivals in de stad zijn.
Volgens sommigen is Rotterdam dé festivalstad van Nederland. Ook deze zomer staan er weer flink wat festiviteiten op de rol, zoals Rotterdam Unlimited, Rrrollend Rotterdam, Rotterdam Urban Trail, het Eendracht Festival en Rotterdamse kost.
Dit betekent, schrijven de organisatoren van het debat dat 'feestneuzen en foodtrucks weer de stad en parken zullen overspoelen'. En daar is niet iedereen blij mee. Steeds vaker klagen omwonenden, vooral over harde muziek.

Partij voor de Dieren

Ook de Partij voor de Dieren is niet blij met grootschalige festivals. Ruud van der Velden wees er tijdens het debat op dat die op de lange termijn grote schade aan de natuur aanbrengen. De PvdD heeft vooral zorgen over Het Park bij de Euromast. De wortels van de bomen zijn daar tijdens de laatste Koningsdag flink beschadigd. De partij wil dan ook dat de gemeente stopt met het verlenen van vergunningen voor grote festivals op dit soort plekken.
Henny van Schaik van Leefbaar Rotterdam vindt een verbod op festivals onzin. "Wil de Partij voor de Dieren meeuwen ook verbieden om te stampen? Die doen dat ook."

Buiten het broedseizoen

Stadsecoloog André de Baerdemaker legde uit dat sommige festivals een te zware wissel trekken op parken. Bovendien wil hij dat vogels meer worden ontzien tijdens het broedseizoen. De Baerdemaker riep de gemeente om op zaken beter af te wegen en de regie in handen te nemen. "Op de Coolsingel moet nagedacht gaan worden over beleid om natuur en festivals beter samen te laten gaan."

Festivals beter verdelen over de parken

Evenementen- en festivalorganisator Aziz Yagoub deed net als de stadsecoloog een oproep aan de gemeente. "Nu is vaak niet duidelijk wat wel kan en wat niet. En er zou een betere verdeling van de festivals over de diverse parken moeten komen." Ook stak Yagoub de hand in eigen boezem: "Festivalorganisatoren moeten leren van gemaakte fouten."