nieuws

Geldboete geëist tegen advocaat in havenschandaal

rdm
rdm
Justitie heeft in hoger beroep een geldboete van 25.000 euro geëist tegen een advocaat die betrokken was bij het Rotterdamse havenschandaal. Daarnaast zou hij een voorwaardelijke celstraf van een half jaar moeten krijgen.
In het havenschandaal gaven de banken voor tientallen miljoenen kredieten aan scheepswerf RDM. Het Rotterdamse havenbedrijf zou daarvoor garant staan. De advocaat had stukken opgesteld, waarin stond dat havendirecteur Willem Scholten bevoegd was voor het verstrekken van die garanties. Dat bleek onjuist.

Berouw

De advocaat is eerder vrijgesproken, omdat hij volgens de rechters niet bewust valse stukken had opgesteld. Volgens justitie is dat wel het geval. "Hij heeft zowel zijn eigen beroepsgroep als het vertrouwen in het economisch verkeer geschaad. Daarnaast heeft hij geen enkele vorm van berouw laten zien."
Deze zaak is eerder al bij de rechter en het gerechtshof behandeld. Door beide instanties werd de verdachte vrijgesproken. Justitie stapte naar de Hoge Raad en die oordeelde dat er nogmaals naar de feiten moest worden gekeken. Volgens de Hoge Raad heeft het gerechtshof te gemakkelijk geoordeeld dat er van opzet geen sprake was.
In het Rotterdamse havenschandaal zijn eerder oud-directeur Willem Scholten en zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen veroordeeld voor omkoping.