nieuws

Archief Vlaardingen dingt mee naar Stuk van het Jaar

Een stuk uit mei 2016 is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij archiefstuk. Toch is het één van de mogelijke inzendingen van het Stadsarchief Vlaardingen voor de verkiezing Stuk van het Jaar.
Deze 'wedstrijd' wordt elke twee jaar gehouden met als doel de schat aan informatie en mooie archiefstukken die er is onder de aandacht te brengen. Het is een landelijke verkiezing die wordt georganiseerd door BRAIN, de brancheorganisatie van archieven in Nederland.
Stadsarchivaris Harm Jan Luth van Vlaardingen: "Van archieven worden de meeste mensen niet warm, ze denken aan iets stoffigs. Terwijl archieven zo rijk zijn aan informatie en er zijn mooie dingen om te zien".
Grenzen
In Vlaardingen mogen inwoners mee bepalen welk stuk de stad gaat vertegenwoordigen bij de landelijke verkiezing. Het thema dit jaar is grenzen en het Stadsarchief heeft drie archiefstukken geselecteerd.
Het eerste is heel recent. Het is een verzetskrant gemaakt in mei 2016 door leerlingen van groep 7 van De Klinker bij hun bezoek aan het Stadsarchief. Luth: "Dat stuk is een modern stuk waarin je de grens tussen heden en verleden ziet vervagen".
Miniboekje
Het tweede is uit de 18e eeuw en daarbij is de grens het formaat. "Het is heel klein, 28 bij 22 milimeter", vertelt Harm Jan Luth. In het miniboekje staan de wapens van 28 voornamelijk Hollandse en Zeeuwse stads- en dorpswapens afgebeeld. Ondanks het formaat zijn de wapentjes soms zeer gedetailleerd.
Een handschriftkaart uit de 17e eeuw is het derde stuk. Het gaat om een kaart van de omgeving van Zouteveen, een klein dorpje tegen Vlaardingen aan. Tot 1855 is Zouteveen een zelfstandige gemeente. De ingekleurde kaart geeft de percelen aan van de verschillende eigenaren. Letterlijk de grens dus.
Stemmen
Tot eind augustus kan er worden gestemd om één van deze drie stukken uit het Stadsarchief Vlaardingen. Daarna wordt bekend met welk stuk Vlaardingen de landelijke Stuk van het Jaar ingaat. De winnaar wordt in oktober bekend gemaakt tijdens de Maand van de Geschiedenis.