nieuws

'Brexit biedt óók kansen voor Rotterdam'

Geen schreeuwerige campagne zoals België die nu voert, maar geruisloos en achter de schermen. Als Rotterdam slim te werk gaat kan de Brexit de stad óók kansen bieden. Consultant René Buck van het BCI denkt dat Rotterdam alles in huis heeft om Amerikaanse bedrijven van Londen naar de Maasstad te lokken.
Tijdens het referendum in Groot-Brittannië stemde 51,9 procent van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie. De Brexit zorgt voor speculatie over hoe de toekomst eruit gaat zien, ook voor internationale bedrijven.

Rotterdam maakt kans

Buck ziet voor Rotterdam duidelijke kansen om bedrijven op het gebied van energie, chemie, voedsel en logistiek te trekken.
"Die sectoren passen bij het DNA van Rotterdam. Voor een aantal bedrijven blijft het belangrijk om formeel binnen de Europese Unie te blijven. Denk aan sectoren waar veel regelgeving aan de orde is. Verder heeft Nederland een gunstig belastingklimaat en sluit de cultuur aan bij de Amerikaanse way-of-life. Daar liggen kansen voor Rotterdam."
Voor de financiele sector ziet Buck niet direct kansen. "Die past meer bij Amsterdam."

Geen voorbeeld nemen aan België

"België doet het niet handig", stelt Buck. De premier van onze zuiderburen schreeuwde snel na de Brexit van de daken dat iedereen welkom is in België.
De internationaal opererende consultant heeft meer op met stille diplomatie. "Laat bedrijven hun netwerk ter plaatse benutten en zet de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan het werk. Die heeft een filiaal in Londen."

Gunfactor

De 'gunfactor' krijg je niet zomaar. Het is gevoelige materie. Een vestiging verplaatsen staat garant voor ontslagen. Het is dus zaak voorzichtig te manoeuvreren. "Een paginagrote advertentie in de Financial Times gaat niet werken. Stille diplomatie is nu geboden."