nieuws

Doodsangst bij familie uit Hellevoetsluis na fatale brand en bedreigingen

De familie Lampers uit Hellevoetsluis is in korte tijd slachtoffer geworden van vijf branden, een beschadigde auto en verschillende dreigementen. Bij een van die branden kwam het echtpaar Lampers, Bram en Lucia (beiden 84), om het leven.
Twee dochters deden dinsdag hun verhaal in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. "Dit hadden ze niet verdiend." Een dag later waren bij de politie 20 nieuwe tips binnengekomen, maar de 'gouden tip' leek daar niet bij te zitten.
De politie houdt rekening met brandstichting vanwege de hevigheid van de brand en omdat het lijkt alsof iemand het heeft voorzien op de familie.
Het begon waarschijnlijk met een kroegavond op Koningsdag. De zoon en een vriendin waren in café Barbiertje. Ze postten allebei foto's van hun avond op Facebook. De dag erna begon de ellende.

Eerste brand en bedreigingen

In de Asmusstraat wordt de voordeur van de zoon in brand gestoken, die hij zelf kan blussen. Twee dagen later krijgt zijn vriendin een dreig-sms met de tekst: "Verbreek contact met zoon echtpaar Lampers". Als ze het onbekende nummer belt en uitleg bij de sms vraagt, verbreekt een vrouw snel de verbinding.
Op 10 mei wordt er weer brand gesticht bij de zoon, ditmaal in een schuurtje. Ook wordt zijn auto beklad. "Mijn moeder zei nog, dit gaat geheid verkeerd!", zegt één van de dochters in Opsporing Verzocht. De dag daarna is de fatale brand in de Gruttostraat.
'Vlammen uit het dak'
Een van de dochters wordt die nacht wakker gebeld door een vriendin. "Ik nam op en mijn vriendin schreeuwt: 'Er is brand bij je ouders, kom naar de Gruttostraat'. Toen ik daar aankwam, zag ik de vlammen al boven het dak uitkomen."
Van een buurvrouw hoort ze dat haar ouders nog in het huis zijn. "Je weet ze zijn binnen en je kan helemaal niks meer," zegt ze emotioneel.

'Doodsangst'

Vier dagen na de brand heeft iemand ook bij de dochter geprobeerd de voordeur in brand te steken. "Je wordt wakker en blijkt er 's nachts iemand te zijn geweest die hetzelfde wilde doen. Doodsangst."
Een paar dagen later staat ook de deurmat van de vriendin van de zoon in brand.

Politie zoekt getuigen

Begin juni heeft de politie een 47-jarige man uit Spijkenisse opgepakt die nu nog in voorarrest zit. In Opsporing Verzocht zegt de politie dat ze nog onderzoek doen naar zijn betrokkenheid en daarom nog getuigen zoeken. Zowel van de brand in de Gruttostraat als van de kroegavond in café Barbiertje.
Ook zoeken ze nog de vrouw die de telefoon opnam nadat met de prepaid-telefoon een dreig-sms is verstuurd. Tijdens het telefoontje was die vrouw in het centrum van Spijkenisse, of in de wijk Sterrenkwartier. De telefoon is daarna nooit meer gebruikt.