nieuws

'Even checken wat de muggen morgen doen'

Na de buienradar is er nu ook een 'muggenradar'. Op een nieuwe website geven Wageningen Universiteit en Buienradar.nl meerdaagse verwachtingen af over de muggenoverlast. Die hangt nauw samen met het weer.
Bioloog Arnold van Vliet is de man achter de site. De muggenradar bestaat enerzijds uit meldingen van het publiek zelf: mensen kunnen op
doorgeven hoeveel last ze hebben van de stekende insecten. Verder is het een kwestie van de weersverwachtingen analyseren.

Op zoek naar ons bloed

"Hoe warmer het wordt, hoe actiever bijvoorbeeld de vrouwtjesmuggen op zoek gaan naar bloed - ons bloed, welteverstaan'', legt Van Vliet uit. "Dat hebben ze nodig om eitjes aan te maken."
Die eitjes leggen ze in water, niet zelden in bloempotten, emmers of poeltjes in onze eigen achtertuinen. "Veel mensen realiseren zich niet dat ze hun eigen muggenkweek hebben'', zegt de bioloog. Emmers en potjes leegkiepen kan een hoop bultjes voorkomen. "Maar daar heb je met de huidige weersomstandigheden bijna een dagtaak aan."

Kennis vergaren

Van Vliet hoopt door de website ook meer gegevens te verzamelen over muggen in ons land. Die kennis kan vervolgens weer helpen om de overlast van muggen in te perken. Want de insecten zijn niet alleen irritante stekers, maar ze brengen ook ziekten over. "Gelukkig hebben we in Nederland nog geen muggen die ziekten kunnen overbrengen, maar er is een kans dat die wel onze kant op komen. Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn."
Het is de bedoeling dat de muggenradar op korte termijn ook een app krijgt, zodat mensen makkelijk direct een foto kunnen doorsturen wanneer ze een mug hebben gezien. Op die manier willen de onderzoekers er bijvoorbeeld achter komen hoe de circa veertig soorten steekmuggen die in Nederland precies over het land zijn verdeeld.