nieuws

Wereldbollen Rotterdam Centraal gaan niet door

Het veelbesproken kunstwerk Kissing Earth komt toch niet op het Stationsplein voor Rotterdam Centraal te staan. Het stadsbestuur haalt een streep door het plan voor de twee grote gele kussende wereldbollen.
Enerzijds is de financiering niet rondgekomen, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Kissing Earth had deels door private partijen betaald moeten worden, maar die lieten het afweten.

Plein blijft leeg

Anderzijds vindt het college het niet meer nodig om überhaupt een kunstwerk op het plein neer te zetten. Het Stationsplein wordt "momenteel goed gewaardeerd als verblijfsruimte en succesvol gebruikt als manifestatieruimte". Door het leeg te laten, blijft het "flexibel inzetbaar", aldus het college.
De IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson is de bedenker van het werk. Kritiek op zijn ontwerp was direct al niet van de lucht. Facebookpagina 'Pleurt op met je ballen' vergaarde ruim tienduizend 'likes' en een proefopstelling met opblaasbare ballonnen maakte de nodige negatieve reacties los.
Ook in de lokale politiek was er weerstand, vooral vanwege onzekerheid over de uiteindelijke kosten. Rotterdam had een half miljoen euro uitgetrokken. Het bedrijfsleven zou ook substantieel moeten bijdragen. De gebiedscommissie Centrum gaf een negatief advies, omdat het werk 'rommelig' zou staan en een obstakel op het plein volgens de commissieleden niet wenselijk is.

Voorstanders

Kissing Earth had overigens ook wel degelijks fans. Zo vond architect Jan Benthem, de ontwerper van het Centraal Station zelf, het ontwerp "hartstikke mooi''. "Het is goed dat het werk zoveel los maakt. Dat hoort ook bij kunst", zei hij vorige zomer tegen RTV Rijnmond.
Liefhebbers van het werk van Eliasson kunnen altijd nog naar museum Boijmans van Beuningen, waar zijn installatie Notion Motion sinds kort is tentoongesteld.