nieuws

Monument voor neergestorte Lancaster Molenaarsgraaf

In de nacht van 21 op 22 mei 1944 wordt een Engelse Lancaster neergehaald boven Molenaarsgraaf. Van de zeven inzittenden komen er zes om het leven. De piloot overleeft de crash.
Het toestel is op de terugweg naar Engeland na een bombardement op het Duitse Duisburg. In de Alblasserwaard wordt het door de Duitsers uit de lucht gehaald. Het toestel explodeert en brokstukken komen terecht in Molenaarsgraaf en Brandwijk.
Arjan Wemmers en Antoine de Zeeuw maken een documentaire over de gebeurtenis en ijveren voor een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers.
Eerste hulp
Ze hebben gesproken met Wim Vermeer. Hij heeft als kind het drama van dichtbij meegemaakt: "Tot onze verbazing kwam er iemand uit de Graaf kruipen, die steunde en kreunde en zei 'wounded, wounded'. We zijn toen heel voorzichting met hem naar de gemeenteveldwachter gegaan want die had een eerste hulppost".
De zes andere bemanningsleden worden begraven bij de kerk in Molenaarsgraaf begraven. "De Duitsers vonden dat geen goed idee maar op aandringen van de burgemeester heeft de bevolking van Molenaarsgraaf er toch een eervolle gebeurtenis van gemaakt", vertelt Antoine de Zeeuw.

Broer

Voor de documentaire hebben De Zeeuw en Wemmers een broer van één van de zes slachtoffers opgezocht. De inmiddels 85-jarige Brian Watts is nog een kind als zijn broer om komt in 1944. Hij weet zich nog goed te herinneren hoe hem op school in de klas wordt verteld dat zijn broer dood is.
Arjan Wemmers is langer bezig met het onderzoek naar de neergestorte Lancaster. Hij krijgt in 2007 te horen dat bij een boer een vliegtuigmotor in het land ligt. "We zijn van 2007 tot 2014 bezig geweest om ervoor te zorgen dat de motor kon worden opgegraven", aldus Arjan Wemmers.
In 2015 wordt Rolls Royse Merlin-motor boven de grond gehaald. De motor moet onderdeel worden van het monument. Het is de bedoeling dat het monument in mei 2017 wordt onthuld in Molenaarsgraaf. Dan moet ook de documentaire af zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl