nieuws

'Fouten gemeente worden in de doofpot gestopt'

Het bouwbedrijf van de gestaakte bouw van een basisschool in Rotterdam-Zuid beschuldigt de gemeente Rotterdam van een doofpot. De bouw ligt nu al maanden stil en de gemeente wil de aannemer de laan uit sturen. Het bouwbedrijf doet een beroep op de gemeenteraad om te bemiddelen bij het conflict.
De gemeente Rotterdam en bouwbedrijf Van Deelen beschuldigen elkaar van ernstige fouten. Dit gevecht wordt inmiddels ook uitgevochten bij de rechter. Directeur Jan Pijl hoopt ook gehoor te krijgen bij de gemeenteraad want de deur van het Rotterdams college zit potdicht. "Ik voel me een David tegen de reus Goliath", zegt hij.

'Heel experimenteel gebouw'

Volgens Pijl schuift de gemeente zijn bedrijf ook onterecht alle fouten in de schoenen. "Het is een heel experimenteel ontwerp en op voorschrift van de gemeente zijn we gaan bouwen, maar we liepen daarbij tegen een probleem aan. Geen constructief probleem, wel een esthetisch probleem, waardoor er kieren tussen de houten panelen zouden kunnen ontstaan. Dat hebben we aangekaart bij de gemeente."
Het is de tweede keer dat de aannemer overhoop ligt met de gemeente en de bouw is stil komen te liggen. Volgens de aannemer moet de gemeente ook eens bij zichzelf te rade gaan.
De gemeente weigert nog langer de rekeningen van het bouwbedrijf te betalen en wil ook niet meer met Van Deelen in zee. Hiervoor treffen de twee partijen elkaar binnenkort in hoger beroep voor de rechter. Ondanks de hoogopgelopen spanningen hoopt de aannemer er wel alsnog met de gemeente uit te komen. "Iedereen en vooral de school is daarbij gebaat."

'Andere aannemer bouwt de school af'

Volgens een woordvoerder van de gemeente kan daar echter geen sprake van zijn. "Het staat nog altijd als een paal boven water dat een andere aannemer de schade gaat herstellen en de school gaat afbouwen. Om te onderzoeken hoe de school alsnog zo snel mogelijk afgebouwd te krijgen, hebben we een ingenieurbureau in de arm genomen."
De hoop van de aannemer is nu gevestigd op de gemeenteraad. In commissie Bouwen heeft hij zijn verhaal mogen doen. Leefbaar en SP staan open voor het gesprek en willen van beide kanten het verhaal aanhoren alvorens een definitief oordeel te vellen.
Raadslid Luuk Wilson van Leefbaar Rotterdam: "De school moet af, daar is geen discussie over. En het lijkt me heel verstandig als beide partijen nog eens om de tafel gaan zitten en de gemeenteraad informeren over de stand van zaken."
Querien Velter van de SP: "De SP wil dat het zo snel mogelijk gebouwd gaat worden. Kinderen zitten al te lang in een oud gebouw dat niet meer voldoet. Dus wij zeggen tegen de gemeente: ga er nou snel uitkomen."