nieuws

Smeets voelt zich 'besodemieterd door 196 snotblagen'

Terugkijkend op vier decennia verslag doen van het wielrennen, overheersen bij Mart Smeets de positieve herinneringen en niet de dopingschandalen. Dat neemt niet weg dat de presentator zich ''besodemieterd'' voelt.
'Aan de meet'. Dat is de veelzeggende titel van Smeets' nieuwe boek. Hij werd er woensdagavond over geïnterviewd in het Rotterdamse Bibliotheektheater.
Smeets is - na 42 jaar - klaar met wielrennen. "Het is nu over. Er komen ook geen boekjes meer over wielrennen as such. Maar er zit nog wel iets van wrevel in me. Wat overheerst zijn al die leuke filmpjes en al die reportages die ik heb gemaakt. En niet het feit dat ik door 196 snotblagen ben besodemieterd. Ik heb het bedrog veel te laat gezien en toen ik het zag heb ik het niet echt een goede plaats kunnen geven."

Sfeer creëren

Mart Smeets werd in Rotterdam geïnterviewd door schrijver/journalist Bert Wagendorp. Die roemt in Smeets vooral de wielerkenner die sfeer wist te creëren. "Ik geloof dat het hele verhaal over doping nu al aan het verdwijnen is."
Hoewel er al zes jaar geen contact meer is geweest, zou Mart Smeets graag nog eens een uur lang met Lance Armstrong willen praten. "Ik zou het graag laten zien. Maar Armstrong heeft te kennen gegeven dat hij dat liever niet doet. Hij heeft kenbaar gemaakt dat hij wel wil praten, maar dan zonder camera, microfoon en opschrijfboekje.
Tot slot: hoe is het met gezondheid van de 69-jarige Mart Smeets? "Dat kon beter", zegt hij. "En verder zeg ik er niks over. Het gaat de luisteraars niks aan. Punt. Uit."