nieuws

Bloedproef naar PFOA voor Dordtse minima

Bewoners van de Merwedepolder in Dordrecht kunnen een gratis bloedproef naar PFOA krijgen als ze een minimum-inkomen hebben. De giftige stof kwam jarenlang vrij bij DuPont, Wie veel van die stof in zijn bloed heeft gekregen, kan daar ziek van worden.
De Dordtse gemeenteraad doet het aanbod op aandrang van de wijkvereniging Merwedepolder. Die zegt dat sommige mensen ongerust zijn en heel graag een bloedproef willen, maar die niet kunnen betalen. Zo'n test kost 82 euro.
De wijkvereniging heeft de Dordtse raad gemeld dat het gaat om zo'n tweehonderd bewoners. "Dat is een kleine groep mensen en als die ondanks alle bedenkingen die er leven toch zo'n bloedproef willen, dan kunnen we voor relatief weinig geld iets doen", zegt Paul Tiebosch.
Voor het blok
Het Dordtse raadslid van D66 beseft dat hiermee de collegaraadsleden in Sliedrecht en Papendrecht min of meer voor het blok gezet worden om dit ook te gaan doen: "Maar ook die gemeentes zullen als ze ons volgen daar geen kapitaal aan kwijt zijn."
Tiebosch kreeg door zijn pleidooi om de ratio even te vergeten en tegemoet te komen aan de emoties in de wijk, woensdagavond unanieme steun voor de motie, waarover al weken discussie werd gevoerd in de Dordtse Raad.
Eigenlijk zinloos
Wethouder Karin Lambrechts gaat de motie ook uitvoeren: "Aanvankelijk zagen wij het niet zitten, omdat medici en deskundigen zeggen dat die bloedtesten eigenlijk zinloos zijn. Maar als mensen er zo mee zitten en het toch willen, dan kun je zo'n gebaar maken."
De GGD en het RIVM hebben bloedonderzoek eerder afgeraden. Het RIVM doet zelf nog wel bloedproeven, maar die zijn bedoeld als een soort steekproef om te controleren of de aannames in eerder onderzoek juist waren.
Risicozone
Op basis van die aannames werd geconcludeerd dat er nauwelijks gezondheidsrisico's zijn (geweest) voor mensen, die 750 meter en verder van de fabriek woonden of werkten.
De Dordtse wijk Merwedepolder en delen van Sliedrecht en Papendrecht vallen wél binnen de risicozone.
Het RIVM stelt dat een bloedproef nu "niets zegt over blootstelling aan PFOA in het verleden. Ook is er geen verband te leggen tussen een bloeduitslag en individuele gezondheidseffecten en biedt de uitslag geen handelingsperspectief".

Teflon

PFOA is een giftige stof die van 1967 tot 2012 werd uitgestoten door de teflonfabriek van DuPont, die werd overgenomen door Chemours. PFOA -ook wel C8 genoemd- werd gebruikt bij de productie van teflon, onder meer bekend van de anti-aanbaklaag in pannen.