nieuws

'Niet meer kankergevallen in Strijen dan elders'

Er is geen verband gevonden tussen de uitstoot van gevaarlijke stoffen op het industrieterrein Moerdijk en het aantal ernstige ziektegevallen in Strijen en omgeving. Er krijgen niet meer mensen kanker in de gemeente dan op andere plekken in Nederland. Dat blijkt uit het onderzoek van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ en de GGD West-Brabant.
''Ik heb de zorg van onze inwoners altijd begrepen en die delen wij. Er zijn te veel incidenten op het water en aan de overkant op industrieterrein Moerdijk. Maar ik ben blij dat we hen op dit gebied nu gerust kunnen stellen'', zegt burgemeester Aart-Jan Moerkerke.
Besloten is in Strijen elke vier jaar een soortgelijke peiling uit te voeren om 'de vinger aan de pols te houden'.

Zevenbergen

Aan Brabantse kant geeft het onderzoek in de plaats Zevenbergen wel aanleiding tot nader onderzoek. Er zijn daar afwijkende waarden gevonden.
Moerkerke zegt het vervolgonderzoek in de gemeente Moerdijk af te wachten en daarna pas te besluiten of meer onderzoek ook in Strijen nodig is.
''Kijkend naar de onderzoeksresultaten voor onze gemeente is daar op dit moment echter geen enkele aanleiding voor'', besluit Moerkerke.
Huisarts
De zaak kwam aan het rollen naar aanleiding van opmerkingen van een huisarts in Klundert, die constateerde dat er meer kankergevallen onder haar patiënten waren.