nieuws

Beurzen Europa blijven stijgen

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese effectenbeurzen lieten donderdag aan het
einde van de ochtendhandel, na een aanvankelijk lagere opening, opnieuw een positief beeld zien. De onrust over de brexit blijft verder naar de achtergrond verdwijnen. De olieprijzen gingen wel omlaag na een recente opmars.
De AEX-index in Amsterdam noteerde rond het middaguur 0,9 procent in de plus op 434,04 punten. De MidKap stond 0,6 procent hoger op 606,24 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,5 procent omhoog.
AkzoNobel was bij de hoofdfondsen op het Damrak de sterkste stijger met een koerswinst van 1,7 procent, gevolgd door Wolters Kluwer en Unilever.
Chipmachinemaker ASML kreeg een plek op de lijst 'top pick' onder Europese technologiefondsen bij Citigroup en steeg 1,5 procent in waarde.
In de AEX was uitzender Randstad de grootste daler met een min van 1,8 procent. ABN AMRO verlaagde het beleggingsadvies voor Randstad, terwijl Exane het juist verhoogde. Staalconcern ArcelorMittal noteerde een min van 0,9 procent.
Bij de kleinere fondsen op het Damrak was farmaceut Kiadis Pharma een hoogvlieger. Kiadis won bijna 9 procent nadat het goedkeuring had gekregen van de Europese toezichthouder EMA voor gebruik van zijn middel ATIR101 bij stamceltransplantaties.
In Londen moesten de banken terrein prijsgeven na de forse winsten van de afgelopen dagen. Zo daalde Royal Bank of Scotland 4,7 procent, Barclays zakte 1,2 procent en Lloyds Banking Group ging 1,7 procent omlaag.
Deutsche Bank verloor in Frankfurt 2,7 procent. De grootste bank van Duitsland is niet door de recente stresstest van de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten gekomen. Datzelfde gold voor het Spaanse Banco Santander, dat in Madrid 1,6 procent aan beurswaarde inleverde. Voor Santander is het al de derde keer dat het een onvoldoende scoort, voor Deutsche Bank de tweede maal.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 49,44 dollar en Brentolie zakte 0,7 procent tot 50,24 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,1134 dollar, tegen 1,1105 dollar aan einde van de Europese
handel woensdag.