nieuws

Aboutaleb verdedigt ingrijpen 'grimmige' Feyenoord-betoging

De protestactie vlak voor Feyenoord-Roda JC
De protestactie vlak voor Feyenoord-Roda JC
Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt het aanhouden van 326 Feyenoordsupporters op 21 februari van dit jaar gerechtvaardigd. Volgens hem was sprake van een ‘grimmige demonstratie’ en waren er voortdurend ordeverstoringen bij de Kuip.
Hij schrijft dat naar aanleiding van nieuwe vragen vanuit de Rotterdamse gemeenteraad. Meerdere partijen hadden
geuit op het optreden van de ME. Die greep in tijdens een betoging, voorafgaande aan de wedstrijd Feyenoord-Roda JC. De supporters droegen kartonnen verhuisdozen mee en eisten het vertrek van het bestuur.
Volgens Aboutaleb was er direct al een grimmige sfeer, doordat zwaar vuurwerk werd afgestoken en een deel van de demonstranten gezichtsbedekkende kleding droeg. Een grote groep werd in de steeg naast de Kuip tegengehouden, om te voorkomen dat zij naar het Maasgebouw zouden gaan. "Er zijn bedreigende en beledigende spreekkoren. Ook wordt er met aanstekers gegooid."

Confrontatie

De burgemeester schrijft dat het de bedoeling was de betogers één voor één te laten gaan, maar dat de politie daar niet aan toe kwam door diverse ongeregeldheden. Op het voorplein zocht een groep van 200 personen de confrontatie met de ME, waarna charges volgden.
Aan de andere kant van het stadion, bij de voorkant van de betoging, werd de ME ook belaagd. Hier door een groep van 30 tot 50 mensen. Na nieuwe charges startte de politie met het identificeren van supporters in de groep die was ingeklemd, maar moest dat staken na nieuwe onrust, zo stelt Aboutaleb. Het ging om supporters binnen de hekken van het stadion. “Zij zetten een georganiseerde en doelbewuste aanval in op het hekwerk. Hierbij worden stewards mishandeld.”

‘Oncontroleerbaar’
Aboutaleb vervolgt: “De ingesloten groep reageert door te schoppen, slaan en te duwen tegen het hek. De ME wordt aangevallen, waarbij wordt geduwd en geslagen. Bij de ME ontstaat op dat moment de vrees dat het hekwerk het begeeft, met een totaal oncontroleerbare situatie tot gevolg.”
Dat was de directe aanleiding om de hele groep, die bestond uit 326 personen, aan te houden, aldus de burgemeester. Justitie moet nog bepalen welke personen uit de groep daadwerkelijk strafrechtelijk worden vervolgd.
Volgens Aboutaleb waren er voorafgaande aan de protestactie geen afspraken gemaakt met de betogende Feyenoordfans. Wel was er met enkele supporters contact geweest. Maar: “Men wilde géén verantwoordelijkheid nemen en ook niet aangeven wie de organisator van de demonstratie was.”

Communicatie

De gemeente Rotterdam, de politie en justitie besloten vooraf ook niet naar buiten te treden over de op handen zijnde betoging, uit angst voor een aanzuigende werking. “Enige vorm van communicatie zou kunnen zorgen voor een toename van het aantal demonstranten, als ook het negatieve sentiment.”
De massale aanhouding van de Feyenoordsupporters op 21 februari wordt ook onderzocht door de Nationale Ombudsman. Dat rapport wordt op korte termijn verwacht. De aanpak van de politie zal vervolgens worden besproken in de Rotterdamse gemeenteraad.
De volledige beantwoording van de schriftelijke vragen is hier te lezen.