nieuws

Slachtoffers slavernij herdacht in Rotterdam

Bij het slavernijmonument in Rotterdam zijn donderdagavond de verschrikkingen van de slavernij herdacht. Zo'n tweehonderd mensen woonden de ceremonie bij.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb legde een krans bij het monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van slavernij in de Nederlandse koloniën. Hij liet weten dat de herdenking voortaan ook een formele status heeft voor de gemeente Rotterdam.

Afschaffing slavernij

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij definitief af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Om stil te staan bij de zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis is jaarlijks een herdenking op 30 juni, op 1 juli gevolgd door de feestdag Keti Koti. Dat is Sranantongo voor 'ketenen gebroken'.
Kenneth Robinson, een van de drijvende krachten achter de herdenking, riep tijdens de ceremonie iedereen op om ''te ageren tegen elke vorm van slavernij waar ook ter wereld'', racisme aan te pakken en samen te werken om de ''doorwerking van de effecten van de slavernij te bestrijden". Hoewel het verleden pijnlijk is, heeft niemand in het heden er schuld aan, zei Robinson tegen zijn toehoorders.

Slavenhandel vanuit Rotterdam

Het Rotterdamse slavernijmonument staat aan de Lloydkade. Die plaats is niet toevallig gekozen. Vanuit de Rotterdamse havens vertrokken tussen begin 17e en halverwege de 19e eeuw schepen vol textiel, vuurwapens en drank naar Afrika, waar de lading verhandeld werd voor slaven. Zij werden naar Suriname en de Antillen gebracht om er gedwongen te werken op plantages.
In totaal zijn met Rotterdamse schepen ruim 60.000 slaven van Afrika naar de toenmalige koloniën gebracht, aldus de stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, die de herdenking en de festiviteiten organiseert.
Na de herdenking op donderdag, is het vrijdag tijd voor het Keti Koti Festival in het Wijkpark aan de Westkruiskade. Tijdens het feest zijn onder meer concerten, toespraken en dansvoorstellingen.