nieuws

Afgedwaalde lammergier boven Hoek van Holland

De Lammergier boven Hoek van Holland
De Lammergier boven Hoek van Holland
Boven Hoek van Holland is woensdag een lammergier gesignaleerd. De enorme roofvogel is ver van huis: hij komt waarschijnlijk uit Zuid-Frankrijk. Een behoorlijke 'dwaalgast' dus.
ARK Natuurontwikkeling kreeg woensdag bericht van Jaap Tromp, die de gier boven het Vinetaduin had zien vliegen. Het dier ging van daaruit richting de Berghaven.
Een gespecialiseerd centrum voor lammergieren in de Pyreneeën denkt dat het hier gaat om een gier die in mei vorig jaar is losgelaten in de Zuid-Franse regio Aveyron. De vogel kreeg de naam Larzac.

Boven Waddeneilanden

Vorige week werd de lammergier ook al gezien boven Nederland. Hij is sindsdien in ieder geval weer een stuk richting het zuiden gevlogen, want de vorige waarneming was boven Ameland en Schiermonnikoog.
"Lammergieren zijn vrij zeldzaam en komen alleen als dwaalgasten naar Nederland", zegt
Joost de Kurver van ARK Natuurontwikkeling. De dieren leven in Europa onder meer in de Alpen en de Pyreneeën. In Nederland zal het dier het niet makkelijk hebben.
"Ze zullen hier veel moeite hebben om voedsel te vinden. Lammergieren eten grote karkassen, die zijn hier niet veel te vinden", legt De Kurver uit. "Nederlandse boeren mogen karkassen van dode koeien bijvoorbeeld niet in de wei laten liggen." In de natuur kunnen wel resten van reeën of edelherten liggen waar de gier zich mee kan voeden zolang hij in Nederland bivakkeert. "Maar het zal erg karig voor hem zijn."