nieuws

'Zorg over salafistenschool Rotterdam'

De school in Rotterdam-Zuid
De school in Rotterdam-Zuid
Een omstreden salafistische organisatie heeft in Rotterdam een voormalig schoolgebouw van ROC Zadkine gekocht. Het complex van ruim 7.000 vierkante meter aan de Vorkstraat wordt verbouwd tot 'islamitisch lesinstituut', meldt NRC.
De financiering voor de aankoop van het complex is volgens de krant vermoedelijk afkomstig uit het Midden-Oosten.

Extremisme

Radicaliseringsexperts zijn bezorgd over de komst van de salafistenschool. Die zou voeding kunnen geven aan de radicalisering van moslimjongeren.
De koop van het gebouw is getekend door Nasr el Damanhoury, voorzitter van stichting Waqf in Eindhoven. Het geld komt volgens het Kadaster van de Al Nour Foundation. Die kocht het aan voor de Waqf-organisatie.
Deze raakte in opspraak doordat het buitenlandse 'haatpredikers' naar Nederland haalt. Zo nodigde Waqf vorig jaar een geestelijke uit die betrokken zou zijn bij de gewapende jihad in Syrië.

Kamervragen

VVD-Kamerlid Malik Azmani heeft vragen gesteld aan minister Asscher. Hij vindt dat we er alles aan moeten doen "om te voorkomen dat onze jeugd wordt gevoed met antidemocratische en onverdraagzame opvattingen."
"In ons land is geen ruimte voor scholen waarop imams lesgeven die zich negatief uitlaten over homo's, vrouwenrechten en die geweld legitimeren.", schrijft Azmani. Ook de PVV heeft vragen gesteld.

Belegger

Het pand aan de Vorkstraat/Ploegstraat was eigendom van een particuliere belegger uit Pijnacker. Die kocht het pand in november 2015 van scholenkoepel ROC Zadkine.
De belegger verhuurde de voormalige school van Zadkine aan een stichting die zich bezighoudt met sociale projecten. ‘’Maar die huurder kon de verplichtingen niet nakomen. Ook was het de bedoeling dat die stichting het pand zou kopen. Daar zag men van af.’’

Notaris

Per 1 mei vertrok de huurder uit het pand. De belegger was inmiddels in contact gekomen met de nieuwe koper.
‘’Het toetsen van de koper en waar het geld vandaan komt, is een rol voor de notaris. Die heeft niet gemeld dat er iets niet in de haak was.’’ De notaris bevestigt dat hem niets bijzonders is opgevallen aan de transactie.