nieuws

Sigarenboer is onbeschofte klanten zat en sluit zaak

Rotterdammer Peter van Dam sluit na ruim 46 jaar, twaalf overvallen en één steekpartij zijn winkel. Hij is het geweld en het onbeschofte gedrag van sommige klanten meer dan beu.
De winkel aan de Dordtsestraatweg in Rotterdam-Zuid is een begrip in de buurt. Veel van zijn klanten komen al jaren een pakje sigaretten of een krantje halen bij Van Dam. Zijn oma begon de winkel in 1924 en zelf werkt hij er al sinds zijn jeugd.
Twee jaar geleden werd Van Dam met een mes in zijn rug gestoken. ''Er kwam een meneer de winkel binnen en die riep 'overval'. Ik rende op hem af en schreeuwde net zo hard als hij. Ik greep mis naar het mes en kon me nog net afwenden. En toen stak hij me in mijn rug'', vertelt de 62-jarige sigarenboer.

Mentaliteit

Toch is het geweld in zijn zaak niet de belangrijkste reden voor Van Dam om het bijltje er bij neer te gooien. Dat is de onbeschofte manier waarop sommige klanten zijn winkel binnenkomen.
''Je moet je voorstellen: Er komt iemand binnen met een telefoon in zijn hand, die kijkt alleen maar naar het schermpje, wijst dan naar het schap voor een pakje sigaretten en zegt dan 'Marlboro!'. En dan zeg ik 'goedemorgen!'. Hij zegt opnieuw 'Marlboro' en ik weer 'goedemorgen', doe een stap achteruit en dan wacht ik af.''
''Zo'n jongen denkt dan: 'Die man is gek.' En op een gegeven moment zegt hij dan 'goedemorgen' terug.''

Bordjes

Van Dam besloot uit wanhoop bordjes op te hangen om het botte gedrag van sommige klanten te doorbreken.
'Niet door elkaar bang te maken, maar alleen door onderlinge liefde krijgt het leven samenhang die uitloopt in verbondenheid en hulp waarin allen delen', luidt de tekst.
En binnen in de winkel staat op een bordje: 'Kijk me aan als je tegen me praat en geholpen wilt worden.'

Elastiek

Om te voorkomen dat Van Dam eraan onderdoor gaat sluit hij de zaak: ''Mijn elastiekje is een beetje te kort geworden en als het nog verder uitrekt kan het knappen. Dat wil ik voorkomen'', besluit een geëmotioneerde Van Dam.