nieuws

Gemeente over 'salafistenschool': concrete plannen onbekend

Het is onbekend wat de concrete plannen zijn met het pand aan de Vorkstraat in Rotterdam, waar volgens NRC een 'salafistenschool' zou komen. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zegt dat een gesprek nog geen duidelijk beeld heeft opgeleverd.
De koop van het gebouw is getekend door Nasr el Damanhoury, voorzitter van stichting Waqf in Eindhoven. Het geld komt volgens het Kadaster van de Al Nour Foundation. Die kocht het aan voor de Waqf-organisatie.
Deze raakte in opspraak doordat het buitenlandse 'haatpredikers' naar Nederland haalt. Zo nodigde Waqf vorig jaar een geestelijke uit die betrokken zou zijn bij de gewapende jihad in Syrië.

Volgend overleg

''In een eerste gesprek heeft Al Nour gezegd dat het pand mogelijk aan diverse organisaties wordt verhuurd. Maar welke dat zijn is nog onbekend. Dat hopen we in een volgend overleg te horen'', aldus een woordvoerder van de gemeente.
De gemeente Rotterdam zal als er meer bekend is, toetsen of de activiteiten in strijd zijn met de wet.
Daarnaast houdt de gemeente rekening met de nota over de aanpak van salafisme, die minister Asscher in februari naar de Tweede Kamer stuurde.

Raadsvragen

Leefbaar Rotterdam en het CDA hebben inmiddels vragen aan het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders gesteld over de kwestie.
Ander pand
Overigens heeft Waqf al langer (april 2015) een vestiging elders in Rotterdam. Het gaat om een kantoor aan de Goudsesingel. Daar zit ook een andere bv, waarvan ook Nasr el Damanhoury de eigenaar is. De bv zou onder meer als reisorganisatie optreden.