nieuws

Beurzen Europa houden opmars vol

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De beurs in Amsterdam behaalde vrijdag opnieuw een mooie koerswinst, na de opmars van de afgelopen dagen. In Londen wist de beurs ook verder te stijgen en wordt afgestevend op de grootste weekwinst sinds 2011. De verliezen door de brexit zijn in Londen inmiddels al weer helemaal weggepoetst.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel een plus van 0,7 procent op 438,74 punten. Op de dag van het Britse referendum, vorige week donderdag, sloot de hoofdgraadmeter op het Damrak op 449,86 punten.
De MidKap klom 0,7 procent tot 612,62 punten. Op de aandelenmarkten in Parijs en Frankfurt werden winsten behaald van 0,7 procent. De Londense FTSE 100 ging 0,9 procent vooruit.
Grootste stijger in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een plus van 6,6 procent, gevolgd door baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis die 2,2 procent won. Biotechnologiebedrijf Galapagos bungelde onderaan bij de hoofdfondsen met een min van 1,8 procent.
Bij de middelgrote fondsen in Amsterdam was kunstmest- en chemiebedrijf OCI de grootste winnaar met een plus van 2,8 procent. Bodemonderzoeker Fugro sloot de rij in de MidKap met een verlies van 1,6 procent.
Bij de kleinere fondsen wist Telegraaf Media Groep (TMG) een eerder verlies weg te werken en een klein winstje te boeken. Het mediabedrijf liet weten langer nodig te hebben om de samenwerking met Talpa op het gebied van onder meer radio en televisie op te starten. Het proces zou voorspoedig verlopen maar niettemin meer tijd kosten.
Elders in Europa zaten de automakers in de lift. In Parijs stegen PSA Peugeot Citroën en Renault tot 6,6 procent in waarde. In Frankfurt kreeg Volkswagen er 5,3 procent bij, BMW 2,9 procent en Daimler 2 procent.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 48,38 dollar. Brentolie was vlak op 49,73 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,1151 dollar, tegen 1,1102 dollar aan het einde van de Europese handel donderdag.