nieuws

Dordrecht viert jubileum stadsbrouwerij

De Dordtse stadsbrouwerij aan Buddingh'plein bestaat precies tien jaar. Er wordt daarom een speciaal jubileumbier gebrouwen. En daarvoor worden zelfs de wethouders van Dordrecht aan de slag gezet.
Eeuwenlang maakte brouwerij De Sleutel bier op de plek waar nu de Stadsbrouwerij Dordrecht te vinden is. Maar in 1968 kwam er een einde aan deze oudste brouwerij van Nederland. Tot een stel Dordtenaren tien geleden besloot dat er weer Dordts bier moest komen.

Onderwijsleerbedrijf

De Dordtse stadsbrouwerij is geen gewone bierbrouwerij. Het is vooral een onderwijsleerbedrijf waar jongeren -met vaak een moeilijke achtergrond en geen diploma- toch de kans krijgen door te groeien naar het beroepsonderwijs.
"Bij ons leren ze dat ze op tijd moeten komen, maar ook omgaan met collega’s, zelfstandig en nauwkeurig werken en werkdiscipline in het algemeen", vertelt brouwmeester Sjoerd Wolting. "En dat bevalt ons goed en de leerlingen volgens mij ook."

'Hee die heb ik gemaakt!'

Stagiair Marissa Wolters bevestigt dat. "Dit is de eerste stage die ik leuk vind. Ik loop soms in de supermarkt en dan zie ik onze biertjes staan en dan zeg ik: 'Hee die heb ik gemaakt!'"
Maar vandaag mochten dus de wethouders van Dordrecht de handen uit de mouwen steken. "Hartstikke leuk om te zien hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Ik voel me vandaag de leerling," aldus CDA-wethouder Bert van de Burgt enthousiast. "En op zijn tijd lust ik best een lekker biertje."

Ovis Lustra

Over de speciale ingrediënten van het jubileumbier 'Ovis Lustra' wordt nog wat geheimzinnig gedaan. En voor het proeven moeten we nog wel een maand of twee wachten. Volgens de brouwmeester wordt het een wat donkerder biertje met een 'ouderwetse smaak'.