nieuws

Kabinet houdt komst salafistenschool in Rotterdam in de gaten

© Logo van Waqf , de organisatie achter de mogelijk komst van de salafistenschool
Het kabinet houdt de mogelijke oprichting van een streng-islamitische school in Rotterdam nauwlettend in de gaten. "We zitten er bovenop", zegt premier Rutte. Minister Asscher benadrukt dat de oprichters zich aan alle Nederlandse regels moeten houden.
De voorzitter van de streng islamitische stichting Al Waqf in Eindhoven heeft onlangs een oud roc-gebouw aan de Vorkstraat aangekocht, zo meldde NRC Handelsblad vrijdag. De organisatie zou er een salafistenschool in willen beginnen.
Minister Asscher ziet de school er nog niet komen: "Het is geen school, het is een schoolgebouw. Dat je een schoolgebouw koopt, geeft je niet het recht er ook een school te beginnen. Daar gelden strenge eisen en toetsen voor'', zegt Asscher.
Als het aan de minister ligt, moet de organisatie eerst maar eens uitleggen aan de gemeente Rotterdam wat de bedoeling is.
Premier Mark Rutte is dat met Asscher eens. "We gaan heel precies naar de regels kijken", zegt hij. Volgens Rutte gelden de regels ook als het een stichting voor jeugdzorg zou blijken te zijn.
De Tweede Kamer is er niet gerust op. "Het kabinet en de gemeente Rotterdam moeten alles in het werk stellen om de salafistenschool in Rotterdam tegen te houden", zegt Ahmed Marcouch van de PvdA. Malik Azmani van de VVD noemt het op Twitter "bizar dat dit mogelijk is." De VVD, PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren hebben inmiddels vragen aan het kabinet gesteld.
Ook in Rotterdam zijn er zorgen. Leefbaar Rotterdam en het CDA willen opheldering van het gemeentebestuur.