nieuws

Rotterdammer pioniert met infiltratie-krat tegen hoosbuien

Na de hoosbuien van vorige week stond zijn tuin voor de zoveelste keer onder water. En dus vond Rotterdammer Aad Nales het tijd voor maatregelen. Hij besloot te gaan pionieren met een 'infiltratie-krat' in zijn achtertuin in Rotterdam-West.
Nales stuitte op internet op het bestaan van de kratten voor waterberging. Ze lijken op uit de kluiten gewassen bierkratten met een waterdoorlatend doek eromheen.
De kratten gaan in de grond en vormen een berging voor tientallen liters regenwater. "Het water kan erdoorheen en de grond blijft achter."

Hulp

Het ingraven van de kratten is nog een hele klus. Gelukkig krijgt Rotterdammer Aad Nales daarbij hulp van familie. "Ik verwacht weer veel regen en heb alle vertrouwen in de werking van mijn kratten."
Rotterdam en het Waterschap Schieland en de Krimpenerwaard treffen ook maatregelen om wateroverlast in de stad te bestrijden. Ze leggen waterpleinen en waterbergingen aan. Maar hun aanpak heeft alleen succes als ook bewoners hun steentje bijdragen.
Dat kan met het aanleggen van groene daken, geveltuintjes, regentonnen en wie weet ook met de infiltratie-kratten waarmee Aad Nales experimenteert.

Puzzelen

"Het is wel puzzelen", zegt de Rotterdamse pionier. Via internet, informeren en rondvragen komt hij er stukje bij beetje uit. "Ik was eerst van plan een grindlaag aan te leggen maar toen tipte iemand dat je met een infiltratie-krat meer regenwater kan opvangen."
Maar met die tip was de Rotterdammer er nog niet. De infiltratie-kratten zijn voor particulieren niet te koop. "Ze liggen niet bij de doe-'t-zelver. Ik ben speciaal voor naar Brabant gereden."
Ook het plaatsen van de kratten geeft hoofdbrekens. Er zit geen instructie bij. En dus doktert Nales ook het gebruik van de kratten zelf uit. "Er is daarover echt niets te vinden."

Plan voor subsidie

D66 Rotterdam is onder de indruk van het werk van Nales en vindt dat meer Rotterdammers de kratten zouden kunnen gebruiken als maatregel tegen toekomstige wateroverlast.
Raadslid Stefan Kroon: "Dit is een goed idee maar dan is het wel zaak dat er betere voorlichting komt en wellicht ook subsidie." Daar gaat het raadslid zich hard voor maken in de gemeenteraad.

Biertje

Pionier Nales heeft vertrouwen in zijn infiltratie-kratten. "Zonder vertrouwen moet je er niet aan beginnen." Alleen de kuil is nog niet diep genoeg. Dus moet de spa nog flink de grond in. "Daarna zit ik droog en verdien ik wel een biertje", zegt hij met een brede glimlach.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl